Alonso svůj poslední závod za Alpine nedojel pro technický problém. Takové shrnutí tohoto roku, říká | Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Alonso svůj poslední závod za Alpine nedojel pro technický problém. Takové shrnutí tohoto roku, říká

Fernando Alonso nedojel do cíle svého posledního závodu v barvách týmu Alpine. Z Velké ceny Abú Dhabí formule 1 jej vyřadil únik vody.

Dvojnásobný mistr světa startoval do závodu z desáté pozice, před sebou měl přitom Sebastiana Vettela, který dnešním závodem ukončil kariéru pilota F1.

V úvodu závodu čtyřnásobný mistr světa bojoval s osmým Estebanem Oconem na druhém alpinu, Alonso na svého soupeře ale neútočil.

„Nechtěl jsem útočit na Seba. Chtěl jsem jet jen pár kol za ním a užít si to,“ řekl Alonso, který od příštího roku vystřídá Vettela u týmu Aston Martin.

V první části závodu se Alonso držel na desátém místě. I po zastávce v boxech Španěl zůstal v bodované desítce, ve 27. kole ale zamířil do boxů a odstoupil. Tým následně jako důvod uvedl únik vody.

„Bohužel další problém s motorem. Bylo to takové malé shrnutí celého roku. Na autě číslo 14 se tyto věci bohužel stávají pořád, tak tedy ještě jednou.“

Alonso je „rád, že uzavírá tuto kapitolu“ s Alpinem „a zítra ráno začíná s novou motivací u Astonu“.

„Je úžasný ten projekt, jak najímají lidi, vybavení, investují. Myslím, že přicházejí dobré časy a nemohu se dočkat příštího roku.

„Spolehlivost Alpinu byla v této sezóně až nepřijatelně špatná. Šest odstoupení. Něco se ani nepočítalo jako odstoupení, ale bylo, jako problém v kvalifikaci v Austrálii, ve sprintu v Rakousku jsem ani neodstartoval.

„Myslím, že tam bylo devět nebo deset problémů se spolehlivostí, což je na této úrovni neakceptovatelné a všechny se staly na mém autě. Jsem proto rád, že jsem skončil a zítra začínám s tvarováním sedačky u Astonu. V úterý test pneumatik a snad nový projekt, kde budeme mít více štěstí.“

Doporučujeme

Články odjinud