Alonso: Slídu z helmy asi budeme odkládat na mládeži nepřístupná místa

Alonso: Slídu z helmy asi budeme odkládat na mládeži nepřístupná místa

Závodníci počínaje Monakem nebudou smět odhazovat fólie z hledí na trať.

Piloti formule 1 zřejmě budou muset odkládat strhávací slídy z hledí přilby na mládeži nepřístupná místa, neboť jejich odhazování na závodní trať bude od Velké ceny Monaka zakázáno.

Mezinárodní automobilová federace letos přišla s novým pravidlem, které má zamezit situacím, kdy jezdec odhodí fólii z helmy, načež jiný ji nabere do sání vzduchu k brzdám, což může vést až k odstoupení.

Implementace nového pravidla bylo nejprve odsunuto do Španělska, premiéru si však nakonec odbyde v ulicích Monte Carla.

„Řekněme, že je to zvláštní pravidlo, protože jsme nikdy nic takového neměli, zároveň ale není problém nechávat si stržené fólie v kokpitu, takže je to OK,“ řekl Alonso.

„Máme různá řešení, která budeme zkoumat zítra. Stále se snažíme, pár jsme jich vyzkoušeli a zítra něco najdeme. O některých z těch míst vám teď říct nemohu, to je pouze pro starší osmnácti let!

Myslím si však, že to budeme muset dělat v boxové uličce, abych pravdu řekl. Když pojedeme na zastávku, těch 10 sekund, co jedeme 60 km/h, jsou perfektní příležitostí pro všechny tyhle věci.“

Kam se slídou, když ne na trať?

Alonsův týmový kolega Jenson Button si rovněž není jistý tím, co se slídou bude dělat.

„Lidé přišli s řadou různých nápadů,“ řekl Brit. „Když je strčíme na různá místa v kokpitu, není to ta nejjednodušší věc, hlavně když si strháváme slídu 20 let a najednou nesmíme, je to těžké.

I když víte, že ji musíte sundat a máte ruku ve vzduchu, kolem to fičí a vy se ji máte snažit někam v kokpitu zastrčit, je to náročné. Navíc je prvním závodem Monako, musíte ji někam v autě dát, aby nevylétla. Je to těžké pro všechny.“

Button však dodal, že věří, že si jezdci na nové pravidlo zvyknou: „Je to prostě tak, nikomu z nás se to nelíbí, ale jako u systému HANS, nikdo ho neměl rád, nebyl pohodlný, ale po jednom závodě na to zapomenete a zvyknete si.“

Piloti zároveň zatím neví, jaká penalizace je čeká, pokud slídu z helmy na trať odhodí.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud