Alonso si užíval skvělé bitvy s ‘inteligentními‘ jezdci

Alonso si užíval skvělé bitvy s ‘inteligentními‘ jezdci

Fernanda Alonsa dnešní závod náramně bavil. Svedl v něm několik napínavých soubojů a konečnou druhou příčku přirovnal k vítězství. Felipe Massa odvedl pořádný kus práce a odměnou mu bylo osmé místo v cíli.

Včerejší mokrá kvalifikace měla v případě Ferrari k ideálu velmi daleko. Výkon Fernanda Alonsa stačil pouze na šesté místo, zatímco Felipe Massa se v důsledku jezdecké chyby závěrečných bojů vůbec nezúčastnil a byl tak odsouzen ke startu z druhé desítky.

V závodě už na tom Scuderia byla přeci jen o něco lépe. Alonso v něm vybojoval konečnou stříbrnou příčku a Massa přidal další body za osmé místo v cíli. Španěl při svém tažení předjel postupně Valtteriho Bottase, Nika Rosberga, Marka Webbera a posléze i Lewise Hamiltona a všechny tyto souboje si velmi užíval.

“Bylo krásné svést tyto bitvy, velký závod s některými talentovanými jezdci. Inteligentními jezdci, se kterými bojujete kolo na kolo v rychlosti 320 km/h a cítíte se v bezpečí,“ rozplýval se Alonso po závodě.

“Tohle je opravdové závodění, takže jsem velmi šťastný, že něco takového po Monaku, které bylo trochu odlišné, opět vidím.“

Ferrari toužilo v Montrealu odčinit zaváhání z Monte Carla, kanadský víkend nicméně nezačalo tak, jak by si asi představovalo. I proto byl Alonso se svým výsledkem nadmíru spokojen: “Tohle druhé místo má příchuť vítězství, protože jsme po obtížném víkendu získali hodně bodů.“

Třetí triumf Sebastiana Vettela v této sezoně znamená, že pilot Ferrari na svého úhlavního konkurenta v boji o titul opět něco ztratil. To však Alonsa v této chvíli příliš netíží.  

“Až budeme ztrácet pětaosmdesát bodů, bude to kritická situace. V posledních šesti letech jsme viděli, že jezdci dokázali stáhnout ztrátu 30 - 40 bodů,“ řekl optimisticky na závěr druhý muž průběžného pořadí.

Felipe Massa se musel během Velké ceny kanady probíjet startovním polem vpřed, na čemž měla zásluhu jeho včerejší kvalifikační kolize. “Se svým dnešním závodem jsem velmi spokojen, byla to bitva od startu do cíle. Poté, co jsem včera vyjel z trati, jsem věděl, že nebude lehké startovat ze šestnáctého místa, ale také jsem věděl, že mám dobrý vůz a rozhodl jsem se vzít závod útokem. Podařilo se mi zvládnout několik pěkných předjížděcích manévrů,“ pochvaloval si Brazilec.

Ne vše se ale v dnešním závodě obešlo bez problémů. Degradace pneumatik a drobné strategické zaváhání stály Massu podle svých slov potenciální šesté místo.

“Každopádně, kvůli problémům s opotřebením jsem ztratil drahocenný čas za Sutilem z Force Indie: proto si myslím, že strategie založená na použití dvou sad středních pneumatik by mi vynesla další alespoň jednu nebo dvě pozice,“ dodal vicemistr světa z roku 2008.

Takto zhodnotil výkony obou jezdců technický ředitel Scuderie Pat Fry: “Fernando měl skvělý start a podařilo se mu předjet Bottase a posunout se na páté místo. Od té chvíle odváděl úžasnou práci, pečoval o pneumatiky a tlačil na to v těch nejvhodnějších chvílích, což jej dostalo do kontaktu s lídry. Postup na druhé místo byl výkonem hodným jeho talentu, který byl okořeněn několika odvážnými předjížděcími manévry, jako byl ten na Hamiltona. Felipe bojoval tvrdě po celý závod, také předvedl několik předjížděcích manévrů, včetně toho velmi důležitého na Räikkönena těsně před koncem. Možná kdybychom se rozhodli pro nasazení středních pneumatik během první zastávky, Felipe by získal další dvě pozice.“

Doporučujeme

Články odjinud