Alonso se s odstoupením smířil, Massa po dvou letech stanul na pódiu

Alonso se s odstoupením smířil, Massa po dvou letech stanul na pódiu

Japonská Grand Prix udělala Fernandu Alonsovi čáru přes rozpočet. Španěl cíl nespatřil, a přišel tak o většinu svého náskoku na čele šampionátu. Čest Ferrari zachránil skvělým druhým místem Felipe Massa.

Velká cena Japonska skončila pro Fernanda Alonsa snad nejhůře, jak jen mohla. Španělský pilot musel po kolizi z prvního kola ze závodu odstoupit a sledovat, jak si jeho největší rival v souboji o titul Sebastian Vettel suverénně jede pro své třetí vítězství v této sezoně.

Devětadvacetibodový náskok, který měl Alonso ještě před dnešním závodem, je rázem ten tam. Nyní dělí oba jezdce pouhé čtyři body a souboj o titul mistra světa je tak zcela otevřený.   

"Myslím si, že jednou to jsem já, kdo odstoupí, příště to možná bude Vettel. Nikdy nevíte, je to motorsport. Zbývá pět závodů, bude to něco jako takový mini šampionát, protože začínáme se stejným počtem bodů a v těch pěti závodech potřebujeme získat o jeden bod víc (než on). Takže se o to pokusíme," slíbil španělský jezdec.

Alonsovo druhé odstoupení v letošní sezoně přišlo poté, co se pilot Ferrari dostal v nájezdu do první zatáčky do kontaktu s vozem Kimiho Räikkönena. Španěl si o Räikkönenovo přední křídlo propíchl levou zadní pneumatiku a následně skončil v hodinách, což znamenalo předčasný konec.

"Napravo jsem neměl žádné místo, byl tam Button, nalevo jsem měl Kimiho... a nechápu, proč se Kimi neodlepil nebo tak něco, protože tam nebylo žádné místo. Nevím, jaké měl Kimi plány ohledně první zatáčky, ale tak to zkrátka je, tentokrát jsme měli smůlu my," popsal Alonso incident z první začátky.

Čest Ferrari tak musel zachraňovat týmový kolega Felipe Massa. A to se mu podařilo znamenitě. Za svůj výkon si dokonce vysloužil Alonsovo uznání. Španěl ale připomíná, že Ferrari v posledních závodech nepředvedlo na svém voze žádné nové úpravy a za konkurencí značně zaostává. Massovu druhému místu tak z části pomohla i shoda okolností.

"Felipe odjel perfektní závod, jel skvěle, ale jsou tu daleko rychlejší vozy, které se dopouštěly jedné chyby za druhou, a to Felipemu pomohlo. Včera jsme se kvalifikovali na šestém a jedenáctém místě. Posledních šest závodů máme pořád to stejné auto, nepřibyly na něm žádné nové díly," uzavřel lídr průběžného pořadí.

Felipe Massa se na stupních vítězů objevil poprvé od Velké ceny Koreje 2010 - tedy po dlouhých šestatřiceti závodech. Ještě včera ale tomuto výsledku nic nenapovídalo, neboť Massovi se v kvalifikaci příliš nedařilo a po penalizaci Nika Hülkenberga do závodu startoval až z desátého místa.

"Myslím si, že s vozem jsem byl spokojený celý víkend, a je opravdu pěkné být po trochu delší době opět na pódiu. Doufejme, že to jen začátek a že pódií bude víc," vylíčil Massa své první dojmy.

Svým dnešním výkonem tak dal Brazilec vedení Ferrari další důvod pro to, aby si jej ponechalo jako svého závodního jezdce i v nadcházející sezoně.

"Myslím si, že ano," odpověděl Massa na otázku, zda tento výsledek pomůže jeho další budoucnosti v F1. "Je to pěkné. Je to jako úleva. Bylo to skvělé. Byl jsem schopný tlačit na pilu od začátku do konce a také jsem ukázal, že tu jsme proto, abychom bojovali o vítězství a pódia, nikoliv pouze o body."

Doporučujeme

Články odjinud