Alonso se na Grosjeana nezlobí, ale vidí možnost pro změnu přístupu FIA

Alonso se na Grosjeana nezlobí, ale vidí možnost pro změnu přístupu FIA

Fernando Alonso je sice přesvědčený, že Romain Grosjean udělal na startu belgické Grand Prix jen obyčejnou chybu, to ale nic nemění na tom, že je třeba podobným věcem zamezit.

Alonso ztratil v Belgii kvůli Grosjeanovi možnost bránit svůj náskok v šampionátu, navíc se dostal do přímého ohrožení zdraví. Na svého mladšího soupeře a bývalého týmového kolegu ale naštvaný nebyl.

"Ne, tohle by nikdo neudělal schválně," cituje Španěla Autosport. "Myslím, že spolu bojovali, a jsou to dva jezdci, kteří jsou na startu agresivní. Tentokrát jsme na špatném místě ve špatnou dobu byli my a trefili nás. Ale je také pravda, že v těch 12 závodech měl Romain postartovních nehod několik."

Že se na Francouze nezlobí, ale neznamená, že by mu nic nevyčítal. "Tento víkend jsme viděli mnoho nehod v GP2, GP3 a teď i F1. Je na nás jezdcích, abychom měli zdravý rozum a respekt vůči ostatním."

Alonso také vyjádřil souhlas se svým šéfem Domenicalim, který už dříve řekl, že by FIA měla být přísnější na jezdce v nižších závodních sériích, aby do formule 1 přicházeli umírnění a neměli takové nehody. Příležitost pro změnu postoje vidí vedoucí jezdec šampionátu také.

"Je pravda, že jsme viděli několik opakujících se nehod u stejných lidí, jiný přístup federace by mohl být řešením. Ale ne vždy je jiný přístup třeba, protože ve formuli 1 je těžké zkombinovat rychlost, čas a vzdálenost."

"A někdy se v reálu těžko vyhýbá věcem, které v televizi vypadají působivě. Ale jsem si jistý, že odvedou dobrou práci a postarají se o detaily."

Alonso si na nedostatek vzájemného respektu mezi jezdci shodou okolností postěžoval už při květnové vzpomínce na Gillesa Villeneuva v Maranellu.

Doporučujeme

Články odjinud