Alonso se kvalifikací nenechal rozhodit a zítra chce vyhrát

Alonso se kvalifikací nenechal rozhodit a zítra chce vyhrát

Spa je tratí, kde horší startovní pozice nemusí nutně znamenat konec šancí v závodě. Ferrari dnes doplatilo na déšť. AKTUALIZOVÁNO

Právě vrtochy počasí podle všeho znemožnily Scuderii připsat si v kvalifikaci výrazně lepší výsledek. Chaos, který nastal ve třetí části, ale Alonsa odsoudil k deváté pozici na roštu. Na vítězného Hamiltona ztratil téměř dvě a půl vteřiny. Španěl však zatím nechce házet flintu do žita. 

"Řekl bych, že nejvíce nám ublížilo počasí. Na mokru v Q1 jsme byli první, na suché trati v Q2 zase druzí. Potenciál tam zkrátka je. Někteří soupeři měli trošku štěstí, že v jejich posledním kole přestalo pršet. Může to znamenat tak tři až čtyři pozice. 

Možná jsme neměli na boj o pole position, ale čtvrtá, pátá nebo šestá pozice byla v našich silách. Naším cílem pro neděli je vyhrát. Myslím, že to zvládneme. Na téhle trati se může stát cokoliv. Takový Vettel tu před rokem startoval jedenáctý a v cíli byl druhý. 

Spa nabízí mnoho možností pro comeback, v čemž velkou roli hraje i počasí. Musíme myslet pozitivně, neboť se vůz chová dobře na suchu i na mokru. Pokud se nám podaří předjet jezdce před námi, měli bychom mít dobrou rychlost. Otázkou jenom zůstává, jak to uděláme," zůstává Alonso optimistou.

Felipe Massa skončil ještě o pozici hůře než Alonso, a tak zakončuje první desítku. S touto pozicí rozhodně není spokojen. 

"Výsledky kvalifikace mě velice zklamaly, přestože si uvědomuji, že udělat správné rozhodnutí v proměnlivém počasí není snadné. V prvním kole ve třetí části kvalifikace jsem jel na středně tvrdých slickách. Pak začalo pršet a musel jsem se rozhodnout pro jednu ze dvou možností - mohl jsem zajet do boxů, doplnit palivo a nasadit přechodné gumy, nebo zariskovat a pouze přezout. 

Zvolil jsem druhou možnost, neboť jsem doufal, že tak budu moci lépe využít příznivější podmínky na trati. Bylo ale jasné, že mám jenom jeden pokus. Bohužel mi to nevyšlo. Jakmile jsem zajel do boxů, počasí se zlepšilo a někteří soupeři mohli vylepšit své pozice. Je to škoda, protože vůz byl po celý víkend dobrý. Dnes jsme neměli štěstí. Přestože nestartujeme z dobré pozice, závod je dlouhý a může se stát všelicos. Má rychlost je dobrá a doufám, že se mi podaří pár dobrých předjížděcích manévrů, abych týmu přivezl pěkný příděl bodů," řekl Massa.

Doporučujeme

Články odjinud