Alonso se jednou na Dakar vrátí, očekává Al-Attíja | Foto: Toyota Gazoo Racing

Foto: Toyota Gazoo Racing

Alonso se jednou na Dakar vrátí, očekává Al-Attíja

V lednu uplynou tři roky od chvíle, kdy se Fernando Alonso zúčastnil Rallye Dakar. Čtyřnásobný vítěz závodu Násir Al-Attíja věří, že se Španěl do dun jednoho dne vrátí.

S blížícími se Vánocemi každoročně řada motoristických fanoušků začíná směřovat svoji pozornost k Rallye Dakar, jejíž nový ročník startuje 31. prosince.

Závodu se tradičně účastní i několik okruhových závodníků a výjimkou nejsou ani bývalý jezdci F1 – na předminulém Dakaru do této kategorie spadal i Čech Tomáš Enge

Na Dakaru 2020 vzbudil velkou pozornost Fernando Alonso, který tehdy neměl angažmá v F1 a toto „volno“ využíval k závodění v jiných motoristických disciplínách.

Výkony dvojnásobného mistra světa na Dakaru sice nestačily na to, aby navázal na Jackyho Ickxe a Jean-Louis Schlessera, tedy jediné vítěze této dálkové rallye se starty v královně motorsportu, ale přesto Alonso nezklamal.

Kvůli několika incidentům sice Španěl v barvách továrního týmu Toyoty skončil v kategorii automobilů „až“ třináctý celkově, ale v jednotlivých etapách ukazoval velmi dobrou rychlost. Nejvíce se Alonsovi dařilo v osmé etapě, v níž skončil jako nejlepší ze zástupců Toyoty na druhém místě.

Velkým příznivcem účasti Alonsa na Dakaru je i jeho čtyřnásobný vítěz Katařan Násir Al-Attíja, který byl při premiéře velkým rádcem španělského závodníka.

Před nadcházejícím ročníkem vytrvalostní rallye se Al-Attíja nechal slyšet, že to do budoucna s Alonsovým návratem vidí pozitivně.

„Dakar se mu zalíbil a jsem si jistý, že se možná za rok či dva vrátí,“ citoval Katařana britský Autosport.

Podle Al-Attíji má naději na úspěch na Dakaru každý špičkový jezdec, který bude mít s tímto závodem dostatek zkušeností.

„Na takový závod potřebujete mít zkušenosti, protože když se podíváte na historii Dakaru, vidíte, že je potřeba mít za sebou čtyři až šest ročníků, než můžete vyhrát,“ vysvětluje závodník, který se může pyšnit i olympijskou medailí ve střelbě.

„Mít Fernanda v poli závodníků bylo velmi příjemné. Stále o tom mluvíme.“ 

Doporučujeme

Články odjinud