Alonso se deště nebojí. Budeme rychlí na suchu i na mokru, říká

DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ - Ferrari zažilo v Singapuru rozporuplný večer. Felipe Massa si nepřipsal ani jeden čas kvůli problémům s elektronikou a Alonso v druhé části narychlo přeprogramovával motor. Nakonec je Španěl na pole position a Brazilec úplně poslední.

Pro Alonsa je to dvacáté kvalifikační vítězství. Třetí muž v pořadí šampionátu si tím vypracoval skvělou šanci, protože vedoucí Mark Webber startuje až pátý a druhý Lewis Hamilton třetí. Zítřek by ale mohl zkomplikovat déšť, který se v Singapuru pravidelně spouští a zanechává některé části trati mokré na dlouhé hodiny.

„Pokud přes den zaprší, třetí a pátá zatáčka zůstanou mokré. V takových podmínkách bude pole znamenat trochu míň, dá se ztratit až čtyři, pět vteřin. I tak ale pomůže, co se týče viditelnosti. Netrápí nás, jestli bude mokro nebo sucho. Měli bychom být rychlí v obou případech,“ řekl Alonso.

Pilot Ferrari ztrácí před Velkou cenou Singapuru 21 bodů na čelo poháru jezdců. „Hlavní cíl je dostat se na stupně vítězů. Lewis a Mark jsou přede mnou, takže můj cíl je dojet závod před nimi, pokud to půjde,“ poznamenal.

Alonso musel na cestě k pole position překonat několik hektických okamžiků, kdy se po odstoupení Massy zdál i jemu zvuk motoru „nějaký divný“. Tým ho v půlce druhé části zavolal do boxů a přeprogramoval motor.

„Udělali jsme pár bezpečnostních změn. Zkoušeli jsme pár experimentů, ale potom, co se stalo Massovi, jsme se vrátili ke starému nastavení. Ve třetí části už to bylo lepší,“ vysvětlil Alonso.

Massa dostane devátý motor, pro jistotu

Co bylo Massovu autu, se zatím přesně neví. Tým má podezření, že se chyba stala v elektronice, která ovládá převodovku.

Když už je Massa poslední, rozhodli se toho maranelští využít a nasadit mu devátý motor. Každý jezdec má na sezonu jen osm pohonných jednotek a každá další ho stojí deset míst na startu. Ferrari svůj letošní limit pro oba piloty vyčerpalo. Z posledního místa už se ale Massa nemá v Singapuru kam propadnout.

„Vyměníme motor, pro jistotu a taky s ohledem na fakt, že jsem na roštu stejně poslední. Budu to mít těžké, zvlášť tady, kde se tak špatně předjíždí. Všechno je ale možné – může zapršet, anebo vyjede safety car, kdo ví. Každopádně jsem zklamaný. Měli jsme silné auto, jak ukázal Fernando. Mám tuhle trať rád, ale vypadá to, že tu nemám štěstí,“ řekl Massa.

Doporučujeme

Články odjinud