Alonso s di Restou v Daytoně? Rodí se hvězdná sestava United Autosport

Alonso s di Restou v Daytoně? Rodí se hvězdná sestava United Autosport

Ex – pilot formule 1 a jezdec Mercedesu v DTM Paul di Resta absolvuje lednovou čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně s týmem United Autosport. Jeho týmovým kolegou by mohl v USA být i Fernando Alonso.

United Autosport je britský závodní tým se sídlem v Garforthu, který založil současný šéf McLarenu Zak Brown s bývalým závodníkem Richardem Deanem. V sezóně 2017 působí tato stáj v evropské Le Mans Series, kde nasazuje dva Ligiery JS P3 do třídy LMP 3 a jeden prototyp Ligier JS P217 do třídy LMP 2.

Tým United Autosport se letos zúčastnil i čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans, kde skončil na pátém místě absolutně a na čtvrtém ve třídě LMP 2. Stálou posádku Ligieru JSP217 v této sezóně tvoří Američan William Owen, Švýcar Hugo de Sadeleer a bývalý portugalský pilot Audi v LMP 1 Filipe Albuquerque.

V Daytoně plánuje Zak Brown nasadit hned dva Ligiery do vrcholné kategorie P (společná třída šampionátu IMSA WSC pro vozy LMP 2 a DPi). Je již jisté, že jedním z šesti jezdců týmu pro závod konaný od roku 1962 bude bývalý pilot F1 a DTM Paul di Resta. V Daytoně se v barvách United Autosport rovněž objeví William Owen, Phil Hanson a junior McLarenu Lando Norris.

Jako pátý jezdec by tuto čtveřici mohl doplnit Fernando Alonso. Ambicí španělského dvojnásobného mistra světa F1 je vyhrát Le Mans a závod v Daytoně by tak pro něj byl ideální přípravou. Podle některých zdrojů je Alonsova účast v „Rolex 24 At Daytona 2018“ již na osmdesát procent jistá.

Možnost Alonsova startu v Daytoně za United Autosport nevyloučil ani samotný Zak Brown.

„Nyní se soustředíme na udržení Fernanda u McLarenu, což je na dobré cestě. Poté se budeme bavit o dalších aktivitách,“ řekl pro sportscar365.com Brown ještě před oficiální oznámením Alonsova setrvání u britské stáje v F1.

„Chce se (Alonso) zúčastnit Le Mans, účast v Indy 500 je pro příští rok vyloučena. Nejdříve vyřešíme jeho budoucnost v F1 a pak se budeme soustředit na další závody, kterých se Fernando i my budeme chtít zúčastnit,“ doplnil šéf McLarenu.

Pokud se Alonso lednového závodu v Daytoně skutečně zúčastní, bude se jednat o jeho debut na poli sportscar.

Buttona v Daytoně neuvidíme

Dlouho se spekulovalo o tom, že se čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně zúčastní i mistr světa F1 z roku 2009 Jenson Button. Z Britovi účasti však nakonec sešlo.

Jméno Jensona Buttona bylo spojováno jednak s Brownovým United Autosport a také s týme Rogera Penskeho, který se v roce 2018 vrátí na scénu sportscar s prototypy Acura ARX-05 třídy DPi.

„Jenson pro nás nepojede,“ řekl Brown. „Myslel jsem, že pojede za Penskeho. Nevím, co se tam stalo.“

V sezóně 2018 nakonec Jenson Button zřejmě zakotví v populární japonské sérii SuperGT.

Závod Rolex 24 At Daytona odstartuje novou sezónu šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championschip 27. a 28. ledna 2018. 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud