Alonso prožil v Itálii perfektní neděli a upevnil si vedení v šampionátu

Alonso prožil v Itálii perfektní neděli a upevnil si vedení v šampionátu

Fernando Alonso předvedl na okruhu v Monze skvělou stíhací jízdu a potěšil Tifosi vynikajícím třetím místem. Felipe Massa projel cílem jako čtvrtý, čímž vyrovnal svůj letošní nejlepší výsledek. AKTUALIZOVÁNO

Po včerejších technických problémech se stabilizátorem zadní nápravy, které odsoudily španělského pilota ke startu z desátého místa, si Alonso spravil chuť v nedělním závodě, v němž si polepšil o sedm míst a stanul na stupních vítězů.

Pilot Ferrari skvěle odstartoval a během prvních dvou kol předjel hned čtyři soupeře. Poté se ale na nějaký čas zasekl za Michaelem Schumacherem a následně za Sebastianem Vettelem. A právě souboj mezi ním a dvojnásobným německým šampiónem vzbudil nemalé pozdvižení. Alonso se při pokusu o předjetí v Curva Grande ocitl mimo trať a nechybělo mnoho, aby došlo k havárii. Během tohoto souboje si Španěl ve službách Ferrari dokonce lehce poškodil svůj monopost. "Vůz samozřejmě utrpěl nějaká poškození, protože jsem poskakoval po štěrku v rychlosti 330 km/h. Nemyslím, že po těch skocích je podlaha zcela v pořádku."

Vettel byl posléze za tento incident penalizován. "Minulý rok se to obešlo bez trestu, letos ne. Pro lidi, kteří tomu rozumí, je to velký rozdíl," řekl Alonso.

Tomu se po odstoupení Jensona Buttona otevřela cesta ke stupňům vítězů. Španělský pilot dokončil závod na slušném třetím místě a vzhledem k tomu, že Sebastian Vettel ani Mark Webber do cíle nedojeli, upevnil si tak vedení v Poháru jezdců. Nyní se může těšit náskoku sedmatřiceti bodů na Lewise Hamiltona.  

"Byla to pro nás perfektní neděle. Po včerejším problému pro nás nebylo jednoduché pomýšlet na vítězství, takže když si nejedete pro vítězství, vaším dalším cílem je pódium," nechal se slyšet.

"Všechny simulace a předpovědi říkaly, že se nám nikdy nepodaří dokončit na pódiu, takže to nakonec bylo daleko lepší, než jsme očekávali. Jenson nedojel závod, stejně tak jako oba red bully, takže perfektní neděle," uzavřel lídr průběžného pořadí.

Na svůj dnešní výkon může být pyšný také druhý jezdec Ferrari Felipe Massa. Kýženého vítězství sice nedosáhl, ale ukázal, že mu rychlost rozhodně nechybí a dojel si pro čtvrté místo. Litoval jen nadměrného opotřebení pneumatik, se kterým se v průběhu závodu potýkal.

"S tímto výsledkem jsem spokojený, i když jsem doufal, že bychom to mohli dotáhnout na pódium," poznamenal Massa. "Čelili jsme o něco větší degradaci, než jsme očekávali. Bylo to velmi odlišné od toho, co jsme viděli v pátečních volných trénincích. Je to škoda, protože když pneumatiky fungovaly, mohl jsem se vyrovnat rychlosti mclarenů."

Brazilec se dnes ukázal jako správný týmový hráč. Vzhledem k jeho postavení v šampionátu svému kolegovi na trati nijak nevzdoroval a bez problémů jej na přání stáje pustil před sebe. A pokud si to situace vyžádá, je připraven to udělat znovu.  

"Pracoval jsem pro tým, snažil jsem se pomoci Fernandovi, tak jak by to mělo být. Vždycky jsem to dělal a udělám to pokaždé, když to bude nezbytné. Nevím, jestli tento závod změní něco, co se mé budoucnosti týče, ale teď je rozhodně nejdůležitější, abychom se nadále ubírali tímto směrem,"doplnil Massa.

Doporučujeme

Články odjinud