Alonso přirovnává změny nastavení vozu v Monaku k hodu mincí

Alonso přirovnává změny nastavení vozu v Monaku k hodu mincí

Fernando Alonso přiznal, že McLaren ještě v závěrečném volném tréninku na Velkou cenu Monaka vozů formule 1 neměl pořádně nastavený vůz. Nakonec se Španěl podruhé v řadě dostal až do závěrečné části kvalifikace, kde obsadil sedmou pozici.

Pro Alonsa nezačal víkend v ulicích Monte Carla šťastně, když přišel o většinu prvního volného tréninku kvůli problémům s brzdami. Dnes dopoledne obsadil až 15. pozici. Před kvalifikací proto tým udělal na voze několik změn a Alonso v kvalifikaci dosáhl letošního dosud nejlepšího výsledku. Změny v nastavení však podle Alonsa byly riskantní, je ale rád, že se vyplatily.

„Je to velice komplikovaný víkend. Kvůli brzdám jsme přišli o první trénink a ve třetím se vůz velmi zvláštně ovládal. Přišlo mi, že zadní část vozu není spojena s tou přední. V pomalých zatáčkách jsme měli problémy v zadní části vozu a v rychlých zatáčkách jsme se potýkali s problémy vpředu. Obvykle je to skládačka, kterou je velmi těžké vyřešit.

Na voze jsme udělali spoustu změn a vyjet do kvalifikace bylo jako hodit si mincí, když jsme sledovali, jak se vůz bude ovládat. Rychle jsme viděli, že to byl jiný vůz, který se řídil lépe a dával mi důvěru. Sedmé místo je teď velmi dobré.“

Pilot McLarenu věří, že klíčové bude v závodě dobře zacházet s hyper měkkou směsí pneumatik. Nejměkčí směs pneumatik od Pirelli se od začátku víkendu opotřebovává více, než se očekávalo.

„Otázkou, kterou si všichni kladou, jsou hyper měkké pneumatiky, jak dlouho vydrží a kolik problémů způsobí,“ řekl Alonso, který vyhrál v ulicích Monte Carla v letech 2006 a 2007.

„Nepředjedou vás, to je jisté, ale vždy je otázkou, jak dlouho zůstat na trati. Když někdo zastaví a udělá undercut, tak to potom bude obtížné. Naopak když vy zastavíte brzy a jste za autem, které jede 65 kol na tvrdých pneumatikách, pak 64 kol zůstanete uvězněni za ním.“

Druhý pilot McLarenu Stoffel Vandoorne těsně nepostoupil do závěrečné části kvalifikace, když obsadil jedenácté místo.

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud