Alonso předvedl svůj nejlepší letošní kvalifikační výkon

Alonso předvedl svůj nejlepší letošní kvalifikační výkon

Španělskému pilotovi to však nestačilo na lepší než páté místo. Kompletní třetí řada patří týmu Ferrari, Felipe Massa odstartuje šestý.

Fernando Alonso tvrdí, že kdyby nejel naplno a neriskoval, byla by jeho ztráta na soupeře před ním ještě výrazně vyšší. Svého týmového kolegu porazil takřka o celou sekundu.

"Dnešní kvalifikace mě potěšila, řekl bych, že jsem v její poslední části odvedl svůj nejlepší letošní výkon. Jel jsem na 120% a některé zatáčky jsem projížděl riskantně. Tento přístup byl ale nezbytný, pokud jsem chtěl soupeřit s konkurencí. Kdybych zajel normální kolo, na mé pozici by to nic nezměnilo. Na McLaren bych však ztrácel přes půl sekundy a nikoliv méně než desetinu. Samozřejmě, kdybych byl před Hamiltonem a Buttonem, byla by to úplně jiná story. Ale dopadlo to, jak to dopadlo a nemá smysl říkat, že jsme neměli štěstí. Jsem přesvědčen, že stupně vítězů jsou v našem dosahu. Obvykle jsme v závodech silnější než v kvalifikaci a nevidím důvod, proč by tomu tak nemělo být také tady. Pokusíme se získat nějaké pozice na startu, ačkoliv tu první zatáčka je poměrně blízko. Poté se pokusíme využít naší strategie a případné nižší opotřebování našich pneumatik. Tento závod je velmi náročný na mechanické části vozu a ke slovu často přichází safety car. Uvidíme, jak se to vyvine, ale jak jsem řekl, věříme si na pódium," zůstává Alonso optimistou.

Felipe Massa se svým šestým místem příliš spokojen není, vzhledem k momentální formě Ferrari ovšem nemohl pomýšlet na výrazně lepší výsledek.

"Šestá pozice určitě nebyla naším cílem, ale musíme ji akceptovat. Nyní se musíme soustředit na závod, který podle všeho nebude jednoduchý. Měkké i superměkké pneumatiky se opotřebovávají velmi výrazně, musíme se s tím nějak poprat. Víc než kde jinde tu bude důležitá správná strategie. Jsme tu rozhodně silnější než na Monze. Dnes nebylo snadné poskládat dohromady ideální kolo a přestože se vůz od volných tréninků hodně zlepšil, pořád jsem měl potíže s přetáčivostí. Zvláště k tomu přispívalo přehřívání zadních pneumatik ve druhém a třetím sektoru. Incident s Hamiltonem? Popravdě nerozumím, proč byl tak žhavý do předjíždění, byli jsme v jedné linii v neměřeném kole, nic tím nezískal," nechal se slyšet Massa.

Doporučujeme

Články odjinud