Alonso považuje druhé místo za skvělý výsledek

Alonso považuje druhé místo za skvělý výsledek

Fernando Alonso potěšil domácí fanoušky, když do cíle Velké ceny Evropy dojel na druhém místě. Na vítězného Vettela ztratil po 57 odjetých kolech deset sekund.

Závod ve Valencii byl pro jezdce Ferrari již druhým letošním domácím podnikem. Zaplněné tribuny upínaly své zraky na domácího miláčka Alonsa, který zopakoval své dosavadní nejlepší umístění v sezoně a v cíli závodu stanul na druhém místě.

Po vydařeném startu si rodák z Ovieda polepšil o jednu pozici, když před druhou zatáčkou předjel Lewise Hamiltona. Během první fáze závodu se držel obou red bullů, avšak ani za pomoci systému DRS se mu nepodařilo Marka Webbera předjet. Stalo se tak až v jedenadvacátém kole.

“Mark a já jsme dnes mezi sebou neúnavně bojovali celý závod. V jeho polovině se mi Marka konečně podařilo předjet, ale po druhých zastávkách v boxech se na svoji původní pozici vrátil. Naštěstí tým odvedl při všech pitstopech fantastickou práci a naše strategie zafungovala dobře, takže jsem byl schopný se po třetí zastávce vrátit na dráhu znovu před Markem,“ prozradil Alonso.

Ferrari tak potvrdilo svoji stoupající formu z posledních závodů a doufá, že nepřesvědčivý začátek sezony je zapomenut.

“Dnes jsme si opět dokázali, že se tým v oblasti vývoje vydal správným směrem. Doufáme, že již brzy dokážeme opět vyhrávat závody. Víme, že naši fanoušci netrpělivě očekávají, kdy se tomu tak stane, ale v současnosti je druhé místo naším maximem. Nicméně nehodláme polevovat v našem snažení, dokud nedosáhneme skutečného potenciálu vozu 150° Italia,“ řekl dvojnásobný šampión.

Felipe Massa dnes předvedl vynikající start, který ho katapultoval z pátého místa až na úroveň Marka Webbera. Nechtěl však příliš riskovat, a tak se ve druhé zatáčce zařadil až za australského pilota, čehož dokonale využil týmový kolega Alonso a odsunul Massu na čtvrtou příčku.

"Ve druhé zatáčce to bylo mezi mnou a Markem velmi těsné. Málem jsme kolidovali a já musel zpomalit. Fernando toho využil a předjel mě. Škoda té nepovedené zastávky v boxech. Nebýt ní, mohl jsem bojovat s Lewisem o konečné čtvrté místo v cíli. Vůz se dnes choval dobře a já mohl zajíždět solidní časy i na tvrdší z obou směsí," řekl brazilský závodník.

Dle šéfa týmu Stefana Domenicaliho dnes oba jezdci zajeli vynikající závod: "Fernando i Felipe odvedli tady ve Valencii maximum, za to jim moc děkuji. Podařilo se nám porazit jeden z vozů Red Bull. To nám dodá sebevědomí do nadcházejících závodů. Uvidíme, jak se nám bude dařit na Silverstone, protože je to trať, která by nám podle předpovědí neměla tolik vyhovovat.

Ital také nezapomněl zmínit chystané omezení, které FIA připravila právě pro Velkou cenu Velké Británie. „Uvidíme, co tato změna přinese. Omezením foukání difuzorů utrpíme všichni. Otázkou je, zda toto opatření bude mít nějaké větší dopady na rozložení sil ve startovním poli. Každopádně se do Británie velmi těšíme,“ uzavřel Domenicali.

Doporučujeme

Články odjinud