Alonso: Pět let s Ferrari? 9 z 10

Alonso: Pět let s Ferrari? 9 z 10

Tohle byla má nejlepší sezóna ve formuli 1… slyšeli jsme od Alonsa v posledních letech v každém roce. Své působení u Ferrari shrnuje optimisticky také nyní.

Alonso přišel k Ferrari, aby s legendárním týmem získal třetí titul. To se ale nakonec nestalo, i když k tomu byl v letech 2010 a 2012 dosti blízko. Nakonec odešel z Maranella po pěti letech a 96 závodech s 1 190 body, 11 vítězstvími a 44 stupni vítězů.

„Pokud to je od jedné do deseti, tak bych za těchto pět let dal devět,“ říká Alonso pro Autosport. „Vím, že to vypadá jako vysoké číslo, ale já si toho hodně užil. Vyrostl jsem jako jezdec i jako člověk. Pracoval jsem s několika úžasnými lidmi, jezdil svým srdcem a závodil na nejlepší úrovni v mé kariéře,“ hodnotí éru s Ferrari Alonso.

Alonsa samozřejmě těší, že letos převálcoval svého týmového kolegu. „V letošním roce jsem měl na druhé straně garáže mistra světa. Měl jsem nějaké pochyby, ale také jsem byl zvědavý na výkon a na to, co se mohu naučit. Mám jen dvě pódia, ale (skóre proti Räikkönenovi) 16:3 v kvalifikaci a 17:2 v závodech.“

„Jsem hrdý na tým a na věci, kterých jsme dosáhli,“ pokračuje Alonso, který dodává, že sice spolupráce k titulu nevedla, ale že bojovali proti dominantnímu Red Bullu a letos Mercedesu.

„To je to, co mi chybí (titul), aby to bylo za těch pět let 10 z 10. Každý jezdec by měl jezdit s Ferrari alespoň jeden rok, neboť je to tým s jedinečným duchem.“

McLaren na čtvrtek od 11:00 svolal tiskovou konferenci, kde by mohl oznámit jezdecké složení.  

Doporučujeme

Články odjinud