Alonso odhaduje, že by pro Ferrari mohl závodit dalších deset let

Alonso odhaduje, že by pro Ferrari mohl závodit dalších deset let

Po první sezóně u Ferrari je Fernando Alonso nadšený a dokáže si představit, že v Maranellu zůstane dalších deset let. Pak ve formuli 1 skončí, k McLarenu by se nikdy nevrátil.

Alonso sahal po mistrovském titulu hned ve svém prvním roce u Ferrari a má v úmyslu u něj setrvat až do svého důchodu. Řekl, že si závodění ve formuli 1 může užívat dalších deset let, což by znamenalo konec kariéry v 39 letech.

"Byli jsme velmi silní od prvního závodu, vyhráli pět Grand Prix a získali hodně bodů," hodnotil Španěl pro Onda Cero. "Přišel jsem k legendárnímu Ferrari a byl jsem zvědavý, jaký tým je, jak se přizpůsobím... Bylo to mnohem lepší, než jsme si mysleli. Ferrari je jako velká rodina a velmi dobře mě přijalo. Pro mě to byl úžasný rok."

Alonso si cení také skutečnosti, že jednoznačně porazil odchovance Ferrari Felipeho Massu. "Asi to byl největší bodový rozdíl, který kdy mezi mnou a mým týmovým kolegou byl," řekl. "Jsem za to rád kvůli výsledkům z posledních let. Jezdím lépe než kdy předtím a doufám, že to tak bude i příští rok."

Vzhledem k tomu, že mu titul mistra světa unikl v posledním závodě kvůli chybě při volbě strategie, nevyhnul se Alonso otázce ani na toto téma. Španělský pilot Ferrari si nemyslí, že by se Ferrari chytilo do pasti Red Bullu. "Musíme jim poblahopřát, ale nemyslím si, že naplánovali to, co se stalo v Abú Zabí. Webber narazil do zdi, nebyl moc rychlý a zajel do boxů, to je vše," vysvětloval. "Říkat, že to udělali schválně, by bylo přehnané."

Podle Alonsa nemá cenu ukazovat v rámci Ferrari na někoho prstem kvůli volbě strategie v poslední Grand Prix. Sám o její správnosti v danou chvíli nepochyboval a připomněl, že v průběhu roku mu strategie naopak několikrát pomohly, jako například v Monze, kde se díky správně načasované zastávce v boxech dostal před Jensona Buttona a zvítězil. Scuderia proto musí zůstat jednotná a soustředit se na příští rok.

V sérii krátkých otázek a odpovědí Alonso na závěr prozradil, že by mu nevadilo mít někdy v budoucnu znovu za šéfa Flavia Briatoreho, že by se nikdy nevrátil do McLarenu a ani by tam býval nezůstal, kdyby v roce 2007 získal titul, že je těžší jednat s Ronem Dennisem než s Charliem Whitingem a že jako letošního mistra preferuje Vettela před Hamiltonem.

Doporučujeme

Články odjinud