Alonso: Od oznámení konce kariéry je pro mě každý závod oslavou

Alonso: Od oznámení konce kariéry je pro mě každý závod oslavou

Od chvíle, co se rozhodl, že na konci letošní sezóny odejde z formule 1, je pro Fernanda Alonsa podle jeho slov každý závod oslavou.

Pilot McLarenu odejde z formule 1, ve které závodí od roku 2001. Své zřejmě poslední závody s vozem F1 v kariéře si přitom podle svých slov užívá.

„Od chvíle, co jsem se rozhodl skončit, je teď každý závod jednoduše oslavou,“ řekl Alonso, který se v letech 2005 a 2006 stal mistrem světa.

„Teď se nemohu dočkat, až pojedu do Austinu, znovu uvidím to místo a budu tam jezdit v autě. Při pohledu na časy možná nejsme nejrychlejší, ale každé kolo je fantastické. Není to tak, že bych už F1 nemiloval. Tyto vozy stále miluji, když teď ale skončím, je to proto, že je mi 37 let a ve F1 jsem dosáhl všech svých cílů,“ dodal Alonso.

Ačkoliv si jízdu s formulí 1 užívá, k současnému stavu šampionátu zůstává Alonso kritický.

„Je potřeba udělat sport znovu zajímavým. Zveřejnil jsem video z roku 2005 a dostal jsem 3000 komentářů typu 'tohle je formule 1, do které jsem se zamiloval a ne to, co je teď', takže nejsem kritický k formuli 1 jen já, je to po celém světě. Jedno z šesti nejlepších aut může v každém závodě startovat poslední a dojede v nejlepší šestce a sedmému v pořadí nadělí celé kolo, ať už do těch vozů posadíte kohokoliv,“ myslí si Alonso.

„Chybí nám zvuk V10, V8, postrádáme kreativitu ve strategii, rozdílné množství paliva, souboj pneumatik, tak abyste šli do neděle s určitým pocitem nepředvídatelnosti toho, co se stane,“ pokračuje Španěl.

Alonso nicméně věří, že navrhované změny od roku 2021 pomohou k zajímavějšímu závodění. Mezi změny, se kterými přišlo vedení F1, společnost Liberty Media, patří jednodušší motory a další změny, aby vozy vypadaly lépe a umožňovaly těsnější souboje.

„Většina změn, nad kterými FOM uvažuje, do roku 2021 přinese zajímavější formuli 1 a jsem si jistý, že sport bude v té době mnohem lepší,“ domnívá se Alonso.

„Pro příští rok to bude obtížné, protože ty změny jsou jen drobné v oblasti předního křídla a podobně, nemyslím, že to bude mít velký dopad. Z pohledu budoucnosti si ale myslím, že to bude dobré, protože Liberty a další mají stejnou vizi a vědí, že něco musí udělat,“ uzavírá Alonso.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud