Alonso, Norris a Stroll jdou do akce. Začínají testy pro závod v Daytoně

Alonso, Norris a Stroll jdou do akce. Začínají testy pro závod v Daytoně

V Daytoně začínají testy pro slavný čtyřiadvacetihodinový závod. Na trati budou i současní jezdci formule 1 Fernando Alonso a Lance Stroll.

Sezónu amerického šampionátu sportovních vozů IMSA WeatherTech Sportscar Championschip (dříve také IMSA GT nebo Rolex Sportscar Series) otevírá každoročně čtyřiadvacetihodinový závod v Daytoně, který se letos chystá již na svůj šestapadesátý ročník.

Ještě před samotným vytrvalostním kláním na konci ledna se však všechny týmy o tomto víkendu zúčastní třídenního testování, které nese název „Roar Before the Rolex 24“.

Třídenních oficiálních testů se zúčastní posádky a týmy ze všech tří kategorií šampionátu IMSA WSC. Těmi jsou:

  • třída „P“ pro prototypy LMP 2 a vozy specifikace „Daytona Protype International“ (speciály značek Cadillac, Mazda, Acura a Nissan postavené na podvozku jednoho ze čtyř povolených šasi pro třídu LMP 2 s vlastní motorizací)
  • třída GTLM pro vozy GTE (stejné vozy startují v LMGTE – PRO a v LMGTE – AM šampionátu FIA WEC)
  • třída GTD pro globálně velmi rozšířenou platformu GT3.

O celkové vítězství závodu ve třídě P bude v tomto roce bojovat celkem dvacet vozů. Kromě vozů týmů z jiných šampionátů (Jackie Chan DC Racing z WEC nebo United Autosport z ELMS) se většina těchto speciálů představí i v ostatních závodech IMSA WSC.

Ve třídě GTLM letos v Daytoně uvidíme devět vozů a v nejzastoupenější kategorii GTD se představí celkem jednadvacet posádek. Většina týmů v těchto třídách má v plánu účast v kompletním seriálu IMSA WSC. Celkem do letošní čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně odstartuje padesát vozů.

Dva současní jezdci F1

Ve voze číslo 23 uvidíme Fernanda Alonsa, Lando Norrise a Phila Hansona. Ve voze 37 uvidíme v posádce Lance Strolla. Závodu se ale zúčastní také Felipe Nasr (31), Paul di Resta a Bruno Senna (32), Juan Pablo Montoya (6) nebo Sebastien Bourdais (66).

Media day at @disupdates . #daytona24 #test #unitedautosports

Příspěvek sdílený Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial),

Testy začínají v pátek

Oficiální testování v začne v Daytoně dnes v podvečer středoevropského času. První session odstartuje v 17:00 a skončí v 18:15. Následovat bude druhá část pátečního testování od 21:30 do 23:30.

V sobotu začne třetí testovací session v 16:50 a skončí v 18:20. Testování pak bude téhož dne pokračovat od 21:30 do 22:15.

Víkendový program vyvrcholí v neděli, kdy je na programu pátá část testování od 00:30 do 02:00, na kterou naváže šestá session od 16:45 do 17:15. Poté budou na programu první čtvrthodinové kvalifikace všech kategorií, konkrétně od 17:25 pro třídu GTD, dále pak od 17:50 pro třídu GTLM a nakonec od 18:15 pro třídu P.

Nedělní kvalifikace rozhodnou pouze o rozložení boxových stání. O pořadí na startovním roštu se rozhodne v další sérii kvalifikací až těsně před samotným závodním víkendem.

Celý víkendový program završí sedmá testovací session v neděli večer SEČ od 20:45 do 21:45.

Testování bude možno sledovat živě přes stream na IMSA TV, kterou můžete bezplatně spustit na stránkách imsa.com. Tento stream můžete sledovat i přes oficiální mobilní aplikaci IMSA. Na IMSA TV a v aplikaci IMSA budete moci 27. a 28. ledna sledovat živě i samotný závod.

Pro více informací, fotografií a videí můžete na facebooku sledovat oficiální stránku IMSA, na které běží živé přenosy.

Tip: Live Timing z Daytony

Foto: United Autosports

Doporučujeme

Články odjinud