Alonso nevylučuje návrat, sedět doma by byla ztráta času

Alonso nevylučuje návrat, sedět doma by byla ztráta času

Hvězdný španělský pilot se cítí být na vrcholu sil. V letošní sezoně by rád nasbíral další sportovní úspěchy. Dveře do F1 zcela nezavírá.

Fernando Alonso na konci minulého roku udělal tečku za svou úspěšnou kariérou pilota formule 1. To však rozhodně neznamená, že by měl v průběhu ročníku 2019 v plánu zahálet. Krom závodů v IndyCar a WEC bude i testovat pro stáj McLaren.

Kromě jízdy za volantem monopostu McLaren bude dohlížet i na vývoj vozu, se kterým se opět pokusí vyhrát legendární závod Indy 500. Rád by také do vítězného konce dotáhl své působení u Toyoty v mistrovství světa ve vytrvalostních závodech.

„Jak už jsem řekl loni, cítím se teď na vrcholu kariéry. Kdybych zůstal doma, byla by to ztráta času a příležitostí. Nejen pro mě. Můžu teď jezdit různé ikonické závody. Užívám si nejzajímavější okamžiky za volantem. Doufám, že závodů vyhraji co nejvíce.

Také zůstanu zapojený do dění ve formuli 1 – to pro případ. Teď, když je mi 37, jsem na tom lépe než kdy předtím – posílil jsem fyzicky i mentálně. Pomohly mi i zkušenosti s různými závodními kategoriemi a jezdeckými styly. Díky tomu se cítím velmi dobře v jakémkoliv autě, do kterého nasednu.

Takto bych rád pokračoval ještě několik let, vybíral si závody, které by mohly mít nějaký dopad na mou kariéru. Kdyby se jednoho dne stalo, že by do mého života vstoupila formule 1 s možností být opět konkurenceschopný a možností vyhrávat, rozhodně bych v ten okamžik neseděl doma.

Potřebuji vědět, co se ve formuli 1 děje. A nejlepší způsob, jak toho docílit, je zůstat v ní nějak zapojený. Je pravdou, že mám jisté závazky, konkrétně WEC a Indy – zejména v první polovině roku pro mě bude velmi těžké jezdit po závodech F1. Když už ale nebudu přítomen na okruhu, můžeme udělat videokonferenci nebo si napsat mail. Nebo se setkat v simulátoru,“ řekl Alonso Autosportu.

Dvojnásobný mistr světa by měl mít vliv i na vývoj McLarenu pro sezonu 2020. Zároveň bude nápomocen dvojici závodních jezdců ve složení Carlos Sainz, Lando Norris.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud