Alonso: Nebyla to katastrofa, ale ani důvod k radosti

Alonso: Nebyla to katastrofa, ale ani důvod k radosti

Fernando Alonso nebyl po GP Austrálie překvapen a nevidí důvod k obavám, protože si z Melbourne přivezl slušnou porci bodů.

"Nebyl to začátek, který jsme všichni chtěli, ale ani nebyl takový, že bychom si museli dělat starosti," uvedl španělský pilot. "Už jsem to řekl včera večer na trati: 12 bodů není moc daleko od průměru z loňského šampionátu a dva kandidáti na titul skončili za mnou. Takže celkově nemůžeme australskou Grand Prix označit za katastrofální."

Alonso přiznal, že Ferrari výrazně ztrácelo v sobotu, ale v neděli byla výkonnost vozu lepší. Nebýt problémů z úvodu závodu, mohl skončit na pódiu.

"V kvalifikaci jsme určitě byli velmi daleko od Vettela a daleko od Hamiltona, ale v závodě se situace zlepšila," hodnotil. "Možná ne s ohledem na Sebastiana, ale určitě ve srovnání s ostatními. Startu byla škoda, kdybych se býval nepropadl na 9. místo na začátku prvního kola, mohl jsem bojovat o umístění na jednom ze dvou nižších stupňů vítězů."

Šéf Ferrari Stefano Domenicali uvedl, že Ferrari musí teprve zjistit, proč jeho výkonnost neodpovídala představám. Alonso ale odmítl, že by na vině mohly být změny počasí.

"Nepatřím mezi ty, kdo věří, že změna teploty o stupeň sem nebo tam může přinést větší změny ve výkonnosti vozu na trati," uvedl. "Takže nesouhlasím s tím, že včerejší vyšší teploty ve srovnání se sobotou hrály v náš prospěch. V pátek byla teplota podobná jako v kvalifikaci a auto jezdilo velmi dobře. Následující den nebylo od rána tak dobré a musíme pomocí analýzy dat zjistit, proč to tak bylo."

Celkově však z úvodu sezóny Alonso zklamaný není. Tvrdí, že do Austrálie nepřijel s vizí vítězství.

"Tento víkend pro mě nenastalo žádné velké překvapení, hlavně protože jsem do Melbourne nepřijel s jasnou představou o tom, jak se situace vyvine," řekl. "Letos bylo po testech zvlášť těžké udělat si jasný obrázek. Jediné příjemné překvapení je chování pneumatik Pirelli, které alespoň v Albert Parku vykazovaly menší degradaci než v testech. Uvidíme, jak to půjde v Malajsii na Sepangu, což je trať velmi odlišná od poloměstského okruhu v Albert Parku."

Doporučujeme

Články odjinud