Alonso: Naše zlepšení není umělé

Alonso: Naše zlepšení není umělé

Ferrari může být se svým dnešním výkonem spokojené. Alonso se kvalifikoval třetí se ztrátou 117 tisícin sekundy na Webbera, do druhé řady se postaví spolu s týmovým kolegou Massou.

Fernando Alonso je dnešním výkonem týmu nadšený. Myslí si, že těchto výsledků tým dosáhl díky obrovské snaze zlepšit se místo toho, aby hledal ulehčení od Mezinárodní automobilové federace. "Pokud jde o pravidla, jak už jsem řekl, my se jen snažíme přizpůsobit jakýmkoli psaným regulím," vysvětlil.

"Jsem velmi šťastný, s ohledem na naši ztrátu na pole position je tohle nejlepší kvalifikace v tomto roce. Vždycky jsme ztráceli v průměru tak jednu sekundu až sedm desetin, ale být tady, na Silverstonu, který není naší předností, jednu desetinu od pole position, to je pro nás dobrá zpráva."

Španěl si však nemyslí, že by takové zlepšení stáji přineslo nové pravidlo o omezení foukání difuzorů. "Těžko říci, nejsem technik, ale odhaduji, že zlepšení je jen díky novým dílům na autě. Všichni ztrácíme na výkonnosti kvůli nové změně pravidel. Ztrácíme ale všichni více méně stejný výkon, možná od tří do pěti desetin, ale jeden tým nemůže ztratit  jednu a půl sekundy a druhý jednu desetinu. To není možné."

Alonso také pociťuje lítost vůči fanouškům, pro které by se F1 mohla brzy stát nudnou: "Moje myšlenky jsou velmi jednoduché – je to dost nudné. Myslím, že v první řadě pro fanoušky. Pro nás v padoku ale také, protože my se snažíme soustředit na výkony našeho auta, jsou tu ale mnohé diskuze a setkání a další věci, ze kterých nesmíme být roztěkaní. Potřebujeme se ujistit, že na trati ze sebe dáváme 100%. To je podle mě přesně to, co fanoušci chtějí – akci, předjíždění, kvalifikace, závody."

Felipe Massa zůstává po kvalifikaci stejně optimisticky nalaďen jako jeho španělský kolega: "Řekl bych, že to pro nás byla dobrá kvalifikace. Získat třetí a čtvrté místo na startovním roštu je příjemný výsledek, obzvláště ve srovnání s ostatními sobotami v této sezoně."

Brazilec nicméně vidí nedostatky ve svém výkonu při třetí části kvalifikace: "V Q3 jsem nezajel dobré kolo, udělal jsem pár chyb. Myslel jsem, že se při své druhé jízdě budu moci zlepšit, ale začalo pršet, takže to už nebylo možné. Čtvrté místo je ale pozitivní, obzvláště pokud uvážíme, že jsem za sebou dokázal udržet oba McLareny."

Massa si stejně jako Alonso myslí, že tým se od minulého závodu nesmírně zlepšil. "Jak jinak můžeme vysvětlit fakt, že jsme letos poprvé dokázali udržet tvrdou směs pneumatik v tom správném pracovním režimu," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud