Alonso napravil včerejší zaváhání, Massovi dělaly potíže pneumatiky

Alonso napravil včerejší zaváhání, Massovi dělaly potíže pneumatiky

Oba piloti Ferrari zaznamenali během závodu velký posun vpřed, který ale dokázal zužitkovat pouze Alonso. Massa po kolizi se Sennou z Velké ceny Austrálie odstoupil.

Po sobotní kvalifikaci, která skončila pro Ferrari blamáží, se Fernandu Alonsovi podařilo alespoň částečně zachránit čest stáje z Maranella, když si po skvělém výkonu dojel pro konečnou pátou příčku. Španěl byl kvůli své chybě v druhé části kvalifikace odsouzen ke startu z dvanácté pozice. Během závodu si ale polepšil o sedm míst a v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by se mohl účastnit bojů o stupně vítězů.    

"Byl to dobrý závod. Získali jsme více bodů, než jsme čekali. V tomto smyslu jsem velmi spokojený, že jsme skončili za Red Bullem a McLarenem, když jsme startovali dvanáctí. Od startu šlo všechno dobře."

Alonso těžil zejména z dobře zvolené strategie. Ke konci závodu ale začalo jeho ferrari ztrácet na rychlosti a v posledních kolech musel odolávat útokům ze strany Pastora Maldonada.

"Strategie byla perfektní. Při první zastávce jsme předjeli mercedes a skoro jsme předjeli i Vettela. Při druhé zastávce jsme pokryli Rosberga a všechno šlo dobře. Ke konci byl Pastor o něco rychlejší a já jsem měl problémy ubránit svoji pozici. Bylo mi ho líto, když jsem se podíval do zpětných zrcátek a uviděl jsem, že skončil, protože si to páté nebo šesté místo zasloužil. Zároveň to ale byla úleva," přiznává Španěl.  

Nicméně, Ferrari na své konkurenty nadále ztrácí. Alonso však věří, že vzhledem k vyrovnanosti celého startovního pole může i malý krůček v podobě zrychlení o pár desetin sekundy znamenat obrovský skok vpřed.

"Není tu žádných pochybností o tom, že v současnosti ztrácíme rychlost na to, abychom mohli bojovat o vítězství. Nemůžeme ukrýt skutečnost, že jsme včera byli mimo Q3 a dnes jsme byli daleko od nejlepších."

"Na favority jsme ale ztratili pouze tři nebo pět bodů a trochu více na Buttona. Možná tu nebude nikdo, kdo by dominoval jako v minulé sezoně, a možná se nikomu nepodaří vytvořit si takový náskok, jako si udělal Vettel v roce 2011. Je tu možná dvanáct vozů v jedné vteřině, takže získat dvě nebo tři desetiny je více důležité než v minulosti," odhaduje Alonso.

Felipe Massa má za sebou další obtížní závod. Také on získal po startu několik pozic a pohyboval se na bodech. Celý víkend jej ale trápilo špatné vyvážení vozu a velká degradace pneumatik. Navíc se v sedmačtyřicátém kole dostal do kontaktu s Brunem Sennou, po kterém museli oba jezdci odstoupit.

"Už včera jsem měl potíže s vyvážením a dnes to bylo snad ještě horší, protože mi po několika kolech začaly odcházet pneumatiky. Měl jsem skvělý start. Podařilo se mi získat několik míst a doufal jsem, že bych mohl skončit na bodech. Snažili jsme se uspíšit první zastávku, ale také na druhé sadě měkkých pneumatik jsme měli stejné problémy: vůz se klouzal a opotřebení bylo ještě větší," stěžuje si Brazilec

"Co se týče té kolize se Sennou, myslím si, že to můžeme považovat za závodní incident. Toro Rosso se mě pokoušelo předjet vnějškem ve třetí zatáčce a Bruno měl lepší trakci na vnitřku. Do čtvrté zatáčky jsme jeli bok po boku, tam jsme se do sebe zaklesli a skončilo to, jak jste sami viděli," vysvětluje Massa.

Doporučujeme

Články odjinud