Alonso: Na normálním okruhu by bylo nemožné druhé místo udržet

V cíli druhý Fernando Alonso přiznal, že Ferrari na Red Bull ztrácí rychlost. Sebastiana Vettela za sebou Španěl udržel jen díky profilu okruhu. Felipe Massa obsadil čtvrté místo - AKTUALIZOVÁNO.

Maranellští sice ve Velké ceně Maďarska opět porazili McLaren, ale na momentálně nejrychlejší Red Bull to stále nestačí. Fernando Alonso dojel se svým ferrari druhý, Felipe Massa, který na Hungaroringu loni málem přišel o život, čtvrtý.

Alonsovi k druhému místu pomohla penalizace Sebastiana Vettela. "Byli jsme celý víkend pomalejší než oni. Závod pro nás nebyl překvapením," přiznal Španěl. "Díky profilu tratě a obtížnosti předjíždět jsme dokázali být konzistentní a dojet na druhém místě. To je sice dobré, ale víme, že musíme zrychlit v kvalifikacích i závodech. Teď jsme nebyli dost rychlí, abychom s Red Bullem bojovali."

Dvojnásobný mistr světa dokonce před závodem nepředpokládal, že by mohl dojet lépe než třetí. "Třetí místo bychom si zasloužili, byli jsme třetí ve volném tréninku i ve všech částech kvalifikace. Totéž jsme čekali i od závodu. Na startu jsem měl šanci předjet oba red bully, ale nakonec to nebylo možné," vzpomínal Španěl na vydařený start, při kterém se dostal před pozdějšího vítěze závodu Marka Webbera. 

Alonso doufal, že si pozici před Webberem udrží i po zastávce, ale Australan podle něj předvedl v prvním stintu skvělou jízdu. "Vydržel na měkčích pneumatikách bez problému čtyřicet kol. To nás překvapilo. Nebyli jsme dostatečně rychlí, aby naše strategie správně fungovala. Naopak, pokud máte takovou rychlost jako Red Bull, funguje každá strategie," uznal.

Pak už Španěl pouze bránil druhé místo před dotírajícím Vettelem. "Absolvovali jsme čtyřicet kol s Vettelem v zádech. Byl o jednu až dvě sekundy rychlejší než my. Profil tratě nám dnes pomohl, na normálním okruhu by bylo nemožné druhé místo udržet," myslí si Alonso.

Felipe Massa absolvoval klidný závod. Do boxů zajel v době safety caru a musel čekat, než tým odbaví Alonsa. Díky tomu klesl za Lewise Hamiltona, ale po jeho odstoupení se vrátil na čtvrté místo, na kterém dojel až do cíle. "Je to můj nejlepší výsledek v Maďarsku. Jsem rád, že jsem ho dosáhl právě rok po své nehodě," pochvaloval si Brazilec. "Na startu jsem postrádal přilnavost, ale s tím jsem počítal, byl jsem ve špinavější stopě. Dnes jsme udělali maximum. Myslím, že rozhodnutí zajet do boxů v době safety caru bylo správné. Nemohli jsme udělat totéž co Webber."

Také vicemistr světa z roku 2008 přiznal, že oproti Velkým cenám Bahrajnu či Německa, kde Ferrari dominovalo, byl v Maďarsku opět nejsilnější Red Bull. "Musíme se dál zlepšovat, uvidíme, jak na tom budeme za čtyři týdny ve Spa. Šampionát rozhodně nekončí. Byl to pozitivní víkend pro mě i pro tým," dodal.

Výkony obou jezdců ocenil šéf týmu Stefano Domenicali. "Felipe se jako člověk vypořádal s tlakem, se kterým se musel v uplynulém týdnu vyrovnávat, a jako závodník neudělal sebemenší chybu. Fernando předvedl skvělý start a potom za sebou více než třicet kol držel Vettela," pochvaloval si Ital.

Doporučujeme

Články odjinud