Alonso je spokojen i s druhým místem, dál vede šampionát

Alonso je spokojen i s druhým místem, dál vede šampionát

Fernando Alonso splnil svůj cíl zůstat v čele šampionátu. Je rád, že Ferrari bylo konkurenceschopné i na rychlé trati. Felipe Massa si díky čtvrtému místu připsal nejlepší výsledek v sezoně. AKTUALIZOVÁNO.

Fernando Alonso strávil většinu Velké ceny Velké Británie v Silverstone na prvním místě, ale v závěru na měkčích pneumatikách nestačil na Marka Webbera a dojel druhý. Druhý jezdec Ferrari Felipe Massa si díky čtvrtému místu připsal nejlepší výsledek letošní sezony.

Přestože Alonso ztratil vedení až v závěru závodu, je s druhým místem spokojen. "Deset minut po dojezdu závodu, ve kterém jsem většinou vedl, mám pocit ztráty vítězství, ale jsem si jistý, že za hodinu budu daleko spokojenější," řekl Španěl v cíli. Dvojnásobného mistra světa potěšilo, že bylo Ferrari silné na rychlé trati, jakou je Silverstone. "Auto bylo dobré ve Valencii i tady na úplně jiné trati. Vypadá to velmi nadějně, jsem spokojen se zlepšením auta. Pořád nám ale zbývá udělat poslední krok, abychom snížili ztrátu na Red Bull. V některých situacích potřebujeme být rychlejší."

I když se Španělův náskok na druhého Webbera snížil z dvaceti bodů na třináct, Alonso označil víkend za pozitivní "Pořád jsme tu (na prvním místě) a to byl náš cíl pro dnešní den. Ztratili jsme sedm bodů ve prospěch Marka, ale na zbytek pole jsme získali. Vzhledem k vývoji šampionátu to byla dobrá neděle," dodal.

Massa je rád, že konečně zajel dobrý výsledek. "Situace se závod od závodu zlepšuje a teď jsme schopni bojovat o pódium. Mohlo to vyjít tady, ale také to mohlo být v Montrealu a Valencii, což znamená, že dnešní výkon není náhoda. Nebylo jednoduché vybrat před startem správné pneumatiky, protože jsme neměli moc dat. Zvolili jsme s Fernandem odlišné cesty, ale nemyslím, že by si někdo z nás mohl stěžovat," vysvětloval Brazilec, který v úvodu po dobrém startu bojoval se Schumacherem. "Ztratil jsem za ním čas a z toho vytěžil Vettel, který se přede mě dostal v boxech. Pak jsem měl podobnou rychlost jako red bully, takže jsem se jim nemohl přiblížit, abych na ně zaútočil."

V závěru se vicemistr světa z roku 2008 soustředil především na bránění pozice před Kimim Räikkönenem. "Možná, že kdyby se jelo o pár kol víc, předjel by mě. Musíme dál tlačit, jako to děláme v posledních měsících. Jsem si jistý, že výsledky přijdou. Jestli to bude stačit, abych si udržel místo u Ferrari? Nevidím jediný důvod, proč by se to nemělo stát, pokud budou výsledky," věří.

Šéf týmu Stefano Domenicali tentokrát mohl pochválit oba jezdce, Alonsa za páté pódium v sezoně a Massu za to, že v kvalifikaci bojoval o pole position a v závodě o stupně vítězů. "Je to pro něj pěkný výsledek, který je vzhledem k šampionátu důležitý i pro nás. Díky největšímu letošnímu bodovému přídělu jsme se posunuli na druhé místo," pochvalobal si Ital.

Technický ředitel Pat Fry uvedl, že nelituje zvolených strategií. "Na měkčích pneumatikách byly oba red bully rychlejší než Fernando. Musíme zjistit, jak můžeme chování vozu v podobné situaci zlepšit. Fernando i Felipe si v závodě počínali bezproblémově, bezchybní byli i mechanici v boxech," chválil na závěr svůj tým.  

Doporučujeme

Články odjinud