Alonso i Massa jsou v rozpacích, vedení Ferrari míří na kobereček k FIA

DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ - Místo bujarého veselí rozpaky. Ferrari slaví návrat mezi nejlepší týmy, Fernando Alonso vyhrál Velkou cenu Německa, Felipe Massa je druhý. Přesto bylo dnes v zákulisí po závodě podezřele napjaté ticho. Alonso a Massa prohodili jen pár slov, snad se na sebe i báli podívat.

Byl to totiž Massa, kdo se na startu dostal do vedení a koho tým za půlí závodu požádal, aby před sebe pustil týmového kolegu. „Takže: Fernando je rychlejší než ty. Můžeš potvrdit, že jsi rozuměl?“ ozvalo se Massovi ve sluchátkách. Chvíli na to Brazilec zpomalil za vlásenkou a Alonso se pohodlně dostal před něj.

„Nemyslím si, že je potřeba k tomu něco říkat,“ komentoval pak Massa manévr po závodě. Na přímou otázku novináře, zda si myslí, že si zasloužil vítězství, odpověděl jen: „No, myslím, že ano.“

„Jediné, co cítím je, že pracujeme pro tým a odvádíme pro něj skvělou práci. To je to nejdůležitější,“ podotkl později.

Massa hodně vytěžil z pokaženého startu Sebastiana Vettela. Ten se z pole position rozjel příliš pomalu, a aby se ubránil druhému Alonsovi, přitlačil následně Španěla ke kraji dráhy. Třetí Massa tak měl cestu volnou a Alonso se před Vettela dostal stejně.

„Byl to skvělý start a taky rychlost jsem měl na měkkých pneumatikách slušnou. S tvrdšími mi to pak už tak nešlo,“ popsal Massa.

Alonso se kolegy pevně držel a pokoušel se ho předjet, když kličkovali mezi pomalými nováčky. „Tohle je absurdní,“ poznamenal směrem k týmu po neúspěšném pokusu ve vlásence. Španěl měl v tu chvíli v šampionátu jezdců o 31 bodů víc než Massa. Scuderia potřebovala německý double jako sůl, ale taky potřebovala, aby Alonso udržel krok s ostatními předními jezdci.

Vzniklou lapálii vyřešila poměrně primitivním způsobem. Stefano Domenicali musel vše vysvětlovat FIA. Více o potrestání Ferrari ZDE.

Místo obvyklých výkřiků radosti a oslavných zvolání v italštině se dnes za cílovou čárou ozvalo Alonsovi v rádiu jen hluboké povzdechnutí jeho inženýra a podrobné pokyny, co s autem. Ani Alonso neměl z doublu pražádnou radost. Do kamer poslal jen povinný úsměv a na tiskovce se napruženým novinářům bránil obecnými frázemi.

„Dělali jsme, co jsme mohli. Jsme profesionálové a snažíme se pro tým,“ řekl. „Vždycky chceme jet pro diváky, ale jak už řekl Felipe: Pracujeme pro firmy, týmy. Už jsme tu viděli i srážku mezi týmovými kolegy. Ferrari má dneska v kapse 43 bodů a o to jsme usilovali.“

Doporučujeme

Články odjinud