Alonso doufá, že mu sobotní problémy přinesou štěstí v šampionátu

Alonso doufá, že mu sobotní problémy přinesou štěstí v šampionátu

Ferrari zaznamenalo v sobotu první vážnější technické potíže se svým F150. Fernanda Alonsa nejdříve zastavila na trati chyba v elektronice. V garáži ho pak na několik hodin zdržel další mechanický problém.

Alonso si z toho ale moc nedělal. „Jeden z mechaniků mi říkal, že když se nám v Barceloně daří, nikdy pak na konci roku nevyhrajeme šampionát. Zatímco, když máme problémy, je to úplně jiné. Tak snad to bude ten případ,“ poznamenal.

F150 zatím vykazovalo ukázkovou spolehlivost. Začátkem února ve Valencii sice vzplálo Felipemu Massovi, ale to prý jen kvůli selhání lidského faktoru.

Přestože si Španěl kvůli problémům tentokrát neodkroužil svou obvyklou stovku kol, povědomí o vlastnostech nových pneumatik už za celou dobu testování má.  

„Opotřebení je podobné, jako bylo ve Valencii a Jerezu. Pokud bychom měli závodit zítra na okruhu v Barceloně, potřebovali bychom tři i čtyři zastávky. Pneumatiky budou určitě klíčové pro předjíždění. Až narazíte na někoho, kdo má čerstvé, anebo už odepsané pneumatiky, výkonnostní rozdíl bude obrovský. To bude pro předjíždění důležitější než KERS a pohyblivé křídlo,“ popsal Alonso.

Mezi jednotlivými auty podle něj pokračuje převaha úřadujících mistrů světa. „Pořád si myslím, že nejsilnější auto má Red Bull, ale jsou tu minimálně ještě čtyři týmy, které můžou bojovat o vítězství – my, McLaren, Mercedes a Renault. Z testů je vždycky těžké číst – stačí vézt o deset kilo paliva víc nebo míň, mít různě opotřebené pneumatiky, a už to dělá rozdíl i v řádu sekund,“ řekl.

Po testech Alonso urychleně odjel do italského San Rema, kde má jeho manželka Raquel večer televizní vystoupení. Zítra a v pondělí bude ve ferrari testovat Felipe Massa.

Doporučujeme

Články odjinud