Alonso: Angažmá u McLarenu bylo pro moji kariéru přínosné

Navzdory předčasnému konci působení u McLarenu se Fernando Alonso domnívá, že přestup do Wokingu znamenal v roce 2007 posun vpřed pro jeho kariéru. U britského týmu se mnohému naučil.

"Rok 2007 byl velmi těžký, ale osobně jsem se hodně naučil," svěřil se Alonso Guardianu. "Pro moji kariéru bylo dobré udělat ten krok, přestoupit a růst. Naučil jsem se pracovat s týmem a čelit tlaku médií. Teď jsem mnohem lépe připravený na vše ve formuli 1 i v životě."

Alonso má sice dva tituly mistra světa, ale bylo to právě u McLarenu v roce 2007, kdy naposledy bojoval na špičce. V konečné tabulce šampionátu ztrácel jeden bod na Kimiho Räikkönena, ale je přesvědčený, že měl tehdy lepší techniku než Fin u Ferrari.

"V té době spolu bojovaly McLaren a Ferrari, bylo to velmi vyrovnané," vzpomínal Španěl. "Nakonec si myslím, že jsme měli lepší auto, ale skončili jsme na druhém (Hamilton) a třetím místě, ztráceli jsme jen jeden bod. Bohužel jsme udělali něco špatně."

Kromě neshod s týmem se Alonso musel u McLarenu vyrovnat se špionážní aférou, která vyústila v rekordní pokutu pro jeho tým. "Co se týče špionáže, byl jsem ve špatnou dobu na špatném místě," řekl. "Ale rád jsem FIA pomohl vše odhalit."

Jinak se Španěl zachoval při aféře, která loni postihla Renault. Tvrdí, že o úmyslné nehodě Nelsona Piqueta v Singapuru 2008 nic nevěděl a věří i v nevinu svého bývalého šéfa. "Crashgate (aféra) nebyla jednoduchá," přiznal. "Flavio je přítel. Spolupracuji s ním mnoho let. Takže jsem rád za všechny verdikty v jeho prospěch. Ale o jeho případu nevím vše."

I když pro Alonsa začíná nová kapitola kariéry, jež by měla být zároveň poslední, nevyhne se paralelám ve vztahu k minulosti. Odmítá však, že by se historie měla opakovat, především co se spolupráce s týmovým kolegou týče.

"Píše se o tom jen proto, že se ví, že jsme velmi silní," povzdechl si Alonso. "Felipe a já pracujeme pro tým. V minulosti jsme spolu bojovali, stejně jako se všemi ostatními. Po tolika letech samozřejmě za sebou mám souboje s Felipem. Tak to je a bojovat budeme i nadále."

"Ale bojovat budou také Michael Schumacher a Rosberg u Mercedesu. Jsem si jistý, že bojovat spolu budou Lewis a Jenson Button. Mark Webber a Sebastian Vettel budou bojovat u Red Bullu, ve skutečnosti už spolu bojovali loni. Ale o tom nikdo nemluví. Hovoří se o Ferrari, protože jsme na tom dobře."

Alonso tak vyjmenoval čtyři top týmy, s kterými počítá v bojích o tituly. Ovšem zatímco u Red Bullu jezdce neměnili a Mercedes má jezdecké složení zcela nové, Ferrari a McLaren mají společné jedno, obě stáje vyměnily týmového kolegu u svého dlouhodobého pilota. Alonso přišel k Massovi a Button k Hamiltonovi. Alonso si však netroufá hodnotit, jestli přestup úřadujícího mistra světa do Wokingu dopadne stejně jako v roce 2007.

"Samozřejmě nevím, jak to teď u McLarenu chodí, ale kdyby tam (Button) přišel za mých časů, pak by to pro něj určitě bylo velmi těžké. Ale doufejme, že to Jenson bude mít lepší, protože já jsem se z té sezóny hodně poučil a McLaren také," konstatoval Alonso.

Letos bude dvojnásobný mistr světa znovu čelit také Michaelu Schumacherovi, tedy jezdci, proti kterému vybojoval svůj poslední titul. A to podle něj možná nebude na škodu.

"Byl jsem velmi překvapený, když jsem se dozvěděl, že se Michael vrací," uvedl. "Ale naše životy jsou tak intenzivní, že když jste doma, je těžké si zvyknout na normální život. Takže když máte příležitost se vrátit po třech letech, tak se to asi nedá odmítnout. A je pravda, že od chvíle, kdy Michael odešel, jsem nevyhrál žádný šampionát. Takže snad je to pro mě dobré znamení. Možná tu je nějaký vztah mezi Michaelem a mými úspěchy."

Doporučujeme

Články odjinud