Alguersuari nevědomky pomohl Vettelovi, míní Newey

Alguersuari nevědomky pomohl Vettelovi, míní Newey

Jaime Alguersuari se v Abú Zabí zdráhal pustit před sebe Marka Webbera. Nakonec to sice udělal, ale Australana zdržel, čímž pomohl Vettelovi, ačkoliv to tak na první pohled nevypadalo.

Mark Webber měl sice Fernandu Alonsovi bodově nejblíž, ale zkazil kvalifikaci a v závodě se mu nedařilo postupovat vpřed, takže zisk titulu byl pro něj nereálný. Mohl se ale snažit pomoci Sebastianu Vettelovi tím, že by se dostal alespoň před Fernanda Alonsa. To se mu také nepodařilo mimo jiné proto, že ho zdržel po zastávce v boxech Jaime Alguersuari.

Mladý Španěl z Toro Rosso chvíli Australana zdržoval, i když samozřejmě právem, protože bojoval o pozici, čímž podle konstruktéra Red Bullu Adriana Neweyho pomohl Sebastianu Vettelovi víc, než kdyby ho rychle pustil.

"Ironie je v tom, že kdyby Alguersuari Marka nezdržel, tak by se Ferrari pravděpodobně nesnažilo ho (Webbera) pokrýt, protože by už bylo pozdě," řekl. "Pokrýt Marka mohli jen díky tomu, že byl zdržen, takže nám Toro Rosso nakonec pomohlo, i když zřejmě nevědomky."

Ferrari mělo v závodě obrovské dilema, zda načasováním zastávky Fernanda Alonsa pokrýt nejbližšího soupeře v šampionátu Marka Webbera, nebo se zaměřit na Sebastiana Vettela, jehož bodový odstup byl téměř dvojnásobný. Italové se rozhodli pro Webbera, což byla chyba.

"S odstupem času se dá říct, že téměř jistě udělali chybu, protože pokud by Fernando zůstal na trati (déle), asi by býval dojel čtvrtý," pokračoval Newey. "Ale v dané fázi závodu to nebylo zřejmé. Asi to záleželo na tom, na koho se chtěli soustředit. Jestli chtěli z hlediska šampionátu pokrýt Marka nebo Sebastiana. Díky naší politice nechat spolu závodit naše jezdce museli mít obavy z obou, nejen z jednoho. Vybrali si a pokryli toho špatného. Ale je třeba férově Ferrari přiznat, že v té době bylo velmi těžké to předvídat."

Doporučujeme

Články odjinud