Alfa Romeo dalším výrobcem motorů v F1?

Alfa Romeo dalším výrobcem motorů v F1?

Se zajímavou spekulací přichází německý Bild. Sergio Marchionne se už dříve nechal slyšet, že chce Alfu Romeo zpět v F1. Její návrat má být větší, než se původně myslelo.

Marchionne už několikrát řekl, že chce návrat značky Alfa Romeo do F1, ale neupřesnil, jak to má vypadat. Možností je samozřejmě celá řada, ale ta nejjednodušší leží v oblasti pohonných jednotek. Ferrari dodává své pohonné jednotky několika týmům. V případě například Sauberu by se motor nejmenoval Ferrari ale Alfa Romeo.

To není nic nového a dokonce to už bylo ve hře v případě, že by Red Bull letos jezdil s pohonnou jednotkou Ferrari.

Vyrobeno u bývalého příbuzného?

Alfa Romeo byla ještě nedávno sourozencem Ferrari v rámci jednoho koncernu. Dnes je už pouze vzdáleným příbuzným. Akcie Ferrari jsou obchodovány na burzách v New Yorku a v Miláně a zbytek původního majoritního podílu FIATu si rozdělili akcionáři FCA.

Podle německého Bildu má Marchionne v úmyslu udělat z Alfy Romeo dalšího výrobce pohonných jednotek.  Výroba by probíhala v Maranellu ale ne v rámci závodního oddělení ale v části, která je odpovědná za výrobu sériových aut.

V polovině loňského roku měl dokonce Marchionne jednat s Toro Rosso, aby se na vývoji nové pohonné jednotky finančně podílelo. Red Bull to ale odmítl. Momentálně tak není jasné, kdo by měl o pohonnou jednotku od Alfy Romeo zájem a zda projekt po krachu jednání s Toro Rosso již neskončil. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud