Alex Zanardi pokračuje v přípravách na Londýn

Alex Zanardi pokračuje v přípravách na Londýn

Bývalý pilot formule 1 velmi touží po účasti na Paralympijských hrách, které v Londýně začnou 29. srpna příštího roku.

Alessandro Zanardi zveřejnil své plány pro rok 2011. I přes svůj handicap čtyřiačtyřicetiletý Ital nezahálí. Chystá se startovat v evropském a světovém šampionátu závodů handbiků.

"Je to moje nová vášeň. Na fyzičku je to o dost náročnější než motorsport. Letošek bude pro snahu o nominaci na Londýn 2012 extrémně důležitý. Na začátku května mě čeká první závod světového poháru v Austrálii. V září je pak v plánu mistrovství světa v Dánsku. Tam se rozhodne o tom, jestli mám na to, závodit na takovéto úrovni, nebo zda to bude spíše koníčkem a tréninkem pro závody v motorsportu.

Dvacátého března se zúčastním římského maratonu, o týden později budu v Tervisu. V dubnu budu v Miláně a pak... dám vám vědět," řekl Zanardi.

Zanardi ve formuli 1 vystřídal čtyři týmy - Jordan (1991), Minardi (1992), Lotus (1993-1994) a po pětileté pauze Williams (1999). Ve 44 závodech dokázal získat jeden bod. Nejvíce vavřínů ovšem sbíral za oceánem. Dvakrát vyhrál sérii CART (sezony 1997 a 1998, tým Chipa Ganassiho). V roce 2001 utrpěl nehodu, která nevratně změnila jeho život. Stalo se to při závodě na Lausitzringu. Ten Zanardi vedl, poté ale při výjezdu z boxů ztratil kontrolu nad svým monopostem, do kterého posléze narazil Alex Tagliani.

Zanardi následkem nehody přišel o obě nohy a život mu zachránil jen rychlý zákrok zdravotníků. Konec sportovní kariéry to ovšem neznamenalo, v letech 2005 až 2009 kupříkladu závodil v mistrovství světa cestovních vozů (a získal i hrstku vítězství, mimo jiné také v Brně).

Doporučujeme

Články odjinud