Alex Yoong míří do Lotusu

Na starosti bude mít výchovu mladých talentů.

Malajští představitelé Lotusu se nikdy netajili s tím, že ve svém týmu budou do jisté míry sázet na národní notu. V hledání mladých malajských závodních talentů by měl pomoc Alex Yoong. Právě bývalý pilot formule 1 bude vést asijskou část vývojového programu okolo mladých jezců. O evropskou sekci se bude starat Nino Judge, který ve formuli 3 vede známý tým Litespeed.

"Oddělení starající se o výchovu mladých jezdců bude hrát klíčovou roli v hledání malajských pilotů. Je skvělé, že svou roli v tom bude hrát i Litespeed. V Malajsii je mnoho velkých talentů. Jako národní tým je naší povinností, abychom jim umožnili vyniknout," řekl Riad Asmat, ředitel Lotusu.

Alex Yoong je doposud jediným pilotem z Malajsie, jenž startoval alespoň v jednom závodě formule 1. Ve formuli 1 Yoong debutoval ve stejném závodě jako náš Tomáš Enge, tedy v Grand Prix Itálie roku 2001. Celkem se v průběhu sezon 2001 a 2002 vypravil na osmnáct velkých cen (na všechny v barvách týmu Minardi). Do závodu se ovšem podíval pouze čtrnáctkrát, třikrát se totiž nedokázal kvalifikovat. V Grand Prix Španělska 2002 se Minardi rozhodlo nenastoupit do závodu v důsledku množství technických problémů s přítlačnými křídly.

Po odchodu z formule 1 si vyzkoušel řadu jiných odvětví motorsportu, například sérii Champ Car, australské závody V8 Supercar, A1 Grand Prix, Le Mans či GP2 Asia. Společně s Fairuzem Fauzym zůstává ve své domovině nejznámějším závodníkem.

Doporučujeme

Články odjinud