Alan Jones se zlobí na pořadatele GP Austrálie

Kritizuje, že nepřipravili oslavu pro Jacka Brabhama.

Pořadatelé Velké ceny Austrálie se ke svým mistrům světa nechovají s dostatečnou úctou. Alespoň to tak vypadá podle výroků Alana Jonese. Mistr světa z roku 1980 totiž neobdržel od domácích pořadatelů pozvání na závod v Melbourne.

"Napsal jsem Berniemu Ecclestoneovi a dostal vstupenku vydanou v Británii. Vypadá to, že je ke mně vstřícnější než moji krajané," postěžoval si v deníku Herald Sun dvaašedesátiletý Jones, který momentálně vede australský tým v sérii A1 Grand Prix.

Letos je tomu přesně padesát let, co Jack Brabham jako první Australan v historii získal svůj první titul mistra světa. Jones, který byl sice "až" druhým australským šampiónem, ale zato prvním pilotem, kterému se to podařilo v barvách týmu Williams, kritizoval Sdružení pro Velkou cenu Austrálie (AGPC) za to, že jeho slavnějšímu krajanovi nepřipravilo žádnou oficiální oslavu.

"(Jack Brabham) je ikona a národní poklad. Je smutné přehlédnout takovou záležitost," komentoval situaci vítěz dvanácti velkých cen.

Pořadatelé sice dvaaosmdesátiletého Brabhama, trojnásobného mistra světa z let 1959, 1960 a 1966, na závod pozvali, ale vítěz čtrnácti velkých cen pozvání odmítl. Nelíbí se mu, že k němu došlo až poté, co jeho syn David, který mimochodem krátce jezdil formuli 1 a nyní se účastní vytrvalostních závodů, upozornil AGPC.

To potvrdila i Brabhamova manželka Margaret: "Fakt je ten, že by (manžela) nepozvali, kdyby nebyli předtím upozorněni. A určitě by neudělali nic pro padesáté výročí."

Poté, co celou situaci začal kritizovat Alan Jones, předseda AGPC Ron Walker oznámil, že nebude reagovat na "výpady Alana Jonese vůči grand prix".

Doporučujeme

Články odjinud