Alain Prost se projel ve dva roky starém monopostu Red Bullu

Alain Prost se projel ve dva roky starém monopostu Red Bullu

Čtyřnásobný mistr světa se v mistrovském voze RB6 svezl v rámci mítinku Světové série Renault na francouzském okruhu Paula Ricarda.

Přestože se Alain Prost za volantem závodního vozu dodnes čas od času objeví, v moderním monopostu formule 1 naposledy seděl před šestnácti lety. Tehdy dostal příležitost otestovat vůz stáje McLaren. Sedmapadesátiletého Prosta hlavně zajímalo, jak moc odlišně se dnešní vozy chovají v porovnání s auty jeho doby.

"Před deseti dny mě Renault informoval o této možnosti. Předtím jsem o tom vůbec nevěděl. V minulosti jsem měl mnoho nabídek od různých týmů, abych se projel v jejich voze, ale pokaždé jsem odmítl. Nedávno jsem si ale řekl, že by nebylo špatné zjistit, jaké jsou vlastně moderní formule. Vím, že jsem na okruhu nemohl jezdit příliš bláznivě, i to mi ale pomohlo udělat si obrázek o tom, jak to v dnešních vozech chodí.

Formule samotné zase tak odlišné nejsou, změnilo se hlavně ovládání. Vůz je dost tuhý a chvíli trvá, než si na něj zvyknete. Nemůžete hodnotit staré vozy, dokud si neozkoušíte i ty nové. Bylo to vážně pěkné a moc jsem si to užil," řekl Alain Prost.

Přestože Prost ve formuli 1 naposledy závodil v sezoně 1993, jeho hodnocení chování vozu má svou váhu i v dnešní době, a to zejména pro uhlazený a profesorský styl jízdy, který je často výhodou i dnes. 

Doporučujeme

Články odjinud