Aktualizováno: Montezemolo je možná na odchodu z Ferrari

Aktualizováno: Montezemolo je možná na odchodu z Ferrari

V globálním byznyse dochází ke dvěma velkým obchodům. Doslova na zemi a ve vzduchu. Tyhle procesy by mohly vést k odchodu Lucy di Montezemola z Ferrari.

Italské aerolinky Alitalia mají dlouhodobé problémy. Tento týden bylo oznámeno, že do společnosti vstupují arabské Etihad Airways. Možná je znáte, není to tak dlouho, co se objevovaly zejména na zadním křídle vozů Ferrari.

Maranello má v arabském světě velmi dobré kontakty. Sportovní vozy se tam prodávají dobře, je to důležitý trh a před pár lety vyrostl v emirátech slavný Svět Ferrari.

Co to má společného s Montezemolem? Podle italských médií stojí za fúzí aerolinek právě Montezemolo, který je nyní horkým kandidátem do čela nové skupiny. Někteří to dokonce považují za hotovou věc.

Připomeňme, že 90% akcí Ferrari vlastní FIAT, zbylých 10% syn Enza Ferrariho Piero, který je zároveň víceprezidentem, ale své aktivity v poslední době směřuje tak trochu paradoxně také do oblasti letectví. Vyrábí menší soukromá letadla v rámci společnosti Piaggio Aero Industries, jejíž kořeny jsou spojeny se skútrem Vespa.

FIAT určitě není s Montezemolovým vedením Ferrari nespokojen. Na závodní dráze se sice nedaří, ale z hlediska zisku jde Ferrari dlouhodobě nahoru. Tak moc, že si mohlo dovolit počet prodaných aut zafixovat a jen zvyšovat jejich cenu. Ferrari tím chce zabránit tomu, aby se z jeho aut stalo tuctové zboží.

Vztahy mezi Maranellem a Turínem se ale v poslední době komplikují a to zejména díky druhému velkému obchodu. Vzniká jedna z největších automobilek světa Fiat-Chrysler a sídlo společnosti se stěhuje do Nizozemska. 

Kromě toho Fiat-Chrysler vstupuje na americkou burzu a ve Ferrari nejsou vůbec nadšení z toho, že by měli spadat pod kontrolu amerických úřadů. Je to celé hodně velká ironie. Nechybělo mnoho a Enzo prodal Ferrari americkému Fordu. Nakonec se rozhodl pro FIAT, ale po desítkách let možná přece jen před bránou Ferrari zavlaje (i) americká vlajka. 

Jak to celé dopadne, není jisté. Nevíme ani to, kdo by Montezemola nahradil. Španělská média ihned vytáhla z klobouku jméno Flavio Briatore, ale to není asi moc pravděpodobné. 

Aktualizace

Podle některých italských médií se Montezemolo rozhodl zůstat u Ferrari. V Etihad-Alitalia bude pouze nevýkonným členem představenstva. 

Doporučujeme

Články odjinud