Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

 Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

 Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

 Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

 Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

 Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

 Foto: IndyCar
 Foto: IndyCar
 Foto: IndyCar
 Foto: IndyCar
6
Fotogalerie

Aeroscreen mi zachránil život, popisuje děsivý zážitek šampion IndyCar

Ve formuli 1 děkoval Romain Grosjean za záchranu života systému halo. Speciální ochrana hlavy pilota v kokpitu minulý víkend ochránila jednoho z jeho nových soupeřů v IndyCar. Na okruhu Barber Motorsports Park v Alabamě aeroscreen možná zabránil tragédii.

První kolo sezony 2021 ovlivnila hromadná nehoda několika vozů, kterou odstartoval roztočený monopost Josefa Newgardena.

Do formule dvojnásobného šampiona postupně vrazilo několik dalších jezdců včetně Ryana Huntera-Reaye.

„Jsem extrémně vděčný za to, že byl v IndyCar zaveden aeroscreen. Pravděpodobně mi zachránil život,“ napsal po závodě na twitter šampion sezony 2012 a vítěz Indy 500 z roku 2014.

Právě ochranná konstrukce s plexisklem kolem kokpitu ochránila hlavu Huntera-Reaye před kontaktem s částí Newgardenova vozu.

„V tu chvíli jsem si ani neuvědomil, k čemu přesně došlo. Celé se to seběhlo ve zlomku sekundy. Myslel jsem si, že někdo prostě skončil mimo trať na výjezdu ze zatáčky a chtěl jsem si dál hledět svého. Poté jsem si uvědomil, co se přede mnou děje, Coltona (Herty; pozn. red.) jsem si ale všiml pozdě a už jsem neměl kam uhnout.“

„Vrazil do Josefa, což Josefův vůz nasměrovalo do cesty nám ostatním. Neměl jsem, kam uhnout, už jsem se jen mohl připravit na náraz. Při kolizi jsem si poškodil levé přední zavěšení, tím pro mě skončil závod.“

„Dokud jsem se ale nepodíval na opakovaný záznam, tak jsem si plně neuvědomoval vážnost nehody. Došlo k ní asi ve dvousetkilometrové rychlosti. Stopy na aeroscreenu po nehodě ukazují, že zařízení odvedlo fantastickou práci. Byl to vážný incident. Aeroscreen odklonil Newgardenovo pravé přední kolo nad mé auto,“ popsal Hunter-Reay, jakým způsobem ho aeroscreen ochránil.

Monopost Ryana Huntera-Reaye byl vážně poškozen a vyžadoval nemalé opravy, samotný aeroscreen však zátěž vydržel.

„Struktura aeroscreenu vydržela bez kompromisů.“

I díky stále novému bezpečnostnímu zařízení tak pilot týmu Andretti Autosports nebude chybět v nedělním závodě v ulicích St. Petersburgu.

„Už se nemůžu dočkat, až budu zpět na trati. Naše rychlost v Barberu nebyla špatná, v závodním tempu jsem ale ztráceli. Nyní nás však čeká naprosto odlišná trať, proto jsme optimističtí,“ řekl před floridskou grand prix v St. Petersburgu Ryan Hunter-Reay.

Doporučujeme

Články odjinud