Adam Parr: Pět let ve formuli 1 - minirecenze

Adam Parr: Pět let ve formuli 1 - minirecenze

Williams je jediný tým, který se závoděním živí. Ostatní svou účast ve formuli 1 využívají jako investici, která jim zvýší prodej jinde, ať už automobilů nebo nápojů.

Adam Parr byl v letech 2006 až 2012 šéfem týmu Williams. V průběhu letošní sezony byla ale z formule 1 doslova ‚vyhozen‘, ačkoli ještě několik týdnů před tím majitel stáje Frank Williams prohlásil, že Parra vidí jako svého přirozeného nástupce.

Adam Parr byl pro mě snad nejcharizmatičtější osobou, kterou jsem v padoku F1 potkal. Když se jako zástupce Williamsu vyjadřoval k aférám zákaznických šasi, rozpočtových stropů, vyhazovu z FOTA či hrozbě alternativní Grand Prix série, byla radost jej poslouchat. Přirozeně a nadprůměrně inteligentní člověk s obrovským přehledem a rozumným přístupem.

Možná právě proto jej Bernie Ecclestone (velmi správně) vnímal jako svou přirozenou konkurenci a velice rychle se jí zbavil. Ecclestone by s Williamsem nepodepsal novou Concordskou dohodu pro rok 2013 a dále, bude-li v čele týmu stát Adam Parr…

O své krátké, ale zato intenzivní zkušenosti napsal Parr obrázkovou komentovanou knihu, kterou si lze nyní koupit také v její elektronické podobě za něco málo přes 200,- Kč. Přečtete ji za půl dne a i když osloví pouze ty, kteří se alespoň trošičku zajímají také o zákulisní věcí a organizační aspekty sportu, jedná se o fascinující pohled na iracionální prvky chování těch, kteří jsou zodpovědní za velký kolotoč a v něm stovky milionů eur.

Já osobně jsem knihu slupnul jako pověstnou  malinu, protože to pro mě nebyl pohled až tak nový. V přípravě na komentování závodů F1 jsme události kolem výše popsaných afér s Pavlem Turkem zevrubně studovali a vyzvídali kolem nich a to nejzajímavější (a nejdiskrétnější) jste se mohli dozvědět během televizních přenosů nebo v psaných analýzách na F1sport.cz. Zpětně mě těší, že zprostředkované informace se bezezbytku zakládaly na pravdě!

Jenomže vidět tuto etapu velmi nápaditým a atraktivním způsobem vyprávěnou člověkem přímo zevnitř a prostřednictvím snadno stravitelného celku znamenalo ještě více vycítit nesmyslnost počínání klíčových lidí tohoto sportu, jejich ega a nefalšované podrazy od těch, od kterých byste to možná nečekali, ať už to bylo během zoufalých jednání při Velké ceně Monaka 2009 nebo po pneumatikářské aféře v Indianapolis emotivně ponurá a černá Velká cena Velké Británie stejného roku, během které byl dokonce oznámen vznik nové alternativní série. Krok vedený týmem Ferrari, který zase stál za rozpadem aliance těch, kteří dokázali sport stabilizovat.

Jeden, aby se z toho zbláznil, ale nakonec jen ve formuli 1 je možné, že „tým žaluje pořadatele, aby mu zabránil ušetřit týmu desítky milionů eur“.

Skvělý nápad, velmi čtivé, snadno stravitelné, přijatelná cena. Velmi snadno pořiditelné i pro Kindle nebo v aplikaci Kindle určenou pro tablety.

Doporučujeme

Články odjinud