Absence tréninků? Pro Mercedes prý žádný problém

Absence tréninků? Pro Mercedes prý žádný problém

Nedostatek nasbíraných dat podle vedení stáje vykompenzují zkušenosti a schopnosti Lewise Hamiltona a Valtteriho Bottase.

V pátečních trénincích týmy pokládají základy sobotním a nedělním úspěchům či neúspěchům. V Číně se však tentokrát na trati jezdilo pouhých dvacet minut. Nepřízeň počasí delší jízdy neumožnila. Jednotlivé stáje tak před sobotou nemají možnost vědět, jak na tom jsou.

Technický ředitel Mercedesu James Allison nepopírá, že déšť a nízký počet odjetých kol týmu stěžuje situaci. Hamilton s Bottasem by však měli být schopni postarat se o to, aby deštěm napáchané škody byly co nejmenší.

„Když přijdete o pátek, znamená to, že před kvalifikací a závodem toho o pneumatikách moc nevíte. Netušíme tak, jak dlouho jednotlivé směsi vydrží a jaký je mezi nimi rychlostní rozdíl. Tato data jsou klíčová pro vymýšlení závodní strategie.

Také jsme přišli o čas, který jsme mohli věnovat nuancím v nastavení. Na druhou stranu by to ale neměl být takový problém, obvykle se daří přijet na trať se slušným vyvážením auta. Dnešní formule 1 je taková, že se snažíte limitovat počet odjetých kol, a to i v mokrém tréninku. Nechcete zkrátka riskovat poškození vozu.

Takže to pak v praxi vypadá tak, že se jezdci na mokrých pneumatikách vydávají na cestu do neznáma. Právě v takových situacích se nejvíce projevují jejich schopnosti. Máme štěstí, že pro nás jezdí dva piloti, kteří umí minimalizovat jakoukoliv nevýhodu. Zítra by mělo být nejlepší počasí z celého víkendu, ale neděle vypadá docela hrozivě,“ prohlásil Allison.

Propršený pátek nedělá vrásky na čele jen jednotlivým týmům, ale také fanouškům, kteří museli nečas přečkat na tribunách. Valtteri Bottas divákům poděkoval za věrnost a vyjádřil naději, že další dny budou zábavnější:

„Moc děkuji všem fanouškům za jejich podporu. Slibuji, že uděláme vše pro to, aby viděli napínavou kvalifikaci a především závod. Snad bude ve třetím tréninku chvíli sucho. Ale pokud bude v sobotu a neděli pršet, nebude to zas takové drama.

O středních pneumatikách máme jen omezené informace. Na druhou stranu to ale platí i pro naše soupeře. Všichni jsme ve stejné situaci.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud