95 % jezdců je pro zavedení svatozáře, říká Vettel. Grosjean proti

95 % jezdců je pro zavedení svatozáře, říká Vettel. Grosjean proti

Sebastian Vettel v Německu řekl, že drtivá většina jezdců je pro zavedení svatozáře (ochranného oblouku).

O zavedení ochranného oblouku ve čtvrtek jedná Strategická skupina. Pro musí být nakonec všechny týmy, i když FIA by mohla teoreticky halo zavést i bez jejich souhlasu v rámci zvýšení bezpečnosti.

Jolyon Palmer řekl, že většina jezdců nesouhlasí se zavedením ochranného oblouku. Vettel ale podobné tvrzení odmítl.

„Jsem trochu překvapen těmito komentáři, protože jsme hlasovali mezi jezdci a myslím, že 90 až 95 procent hlasovalo pro. Nelíbí se nám, jak to vypadá, ale nemyslím, že existuje něco, co ospravedlňuje smrt.“

Čistě matematicky by Vettelova slova znamenala, že 1 až 2 jezdci jsou proti. Například Hamilton řekl, že se mu řešení vůbec nelíbí, ale po nedávné prezentaci FIA ho bude akceptovat.

Proti je ale stále Grosjean. Ten je rád, že se něco dělá pro bezpečnost, ale halo jde podle něj proti DNA formule 1 a také je zde spousta nedořešených věcí.

„Myslím, že to jde proti DNA formule 1, proti všemu, co jsem viděl, když jsem byl dítě a od začátku v roce 1950.“

„Nevíme, co bude, když bude pršet, nevíme, co se bude dít na trati jako je Spa, kde je to nahoru a dolů, nevíme, co bude se světly v Singapuru. A je to těžké, už tak máme problémy s hmotností,“ pokračuje Grosjean.

„Samozřejmě je to ošklivé, takže myslím, že pro fanoušky a pro každého… když to přijde, v pořádku, ale když budu muset hlasovat, budu hlasovat proti.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud