8 dní testů je málo, říká McLaren

8 dní testů je málo, říká McLaren

Pro McLaren byly letošní testy noční můrou. Příští rok by to snad už tak hrozné být nemělo, ale zase má být testování ještě více omezeno.

Týmy se zatím dohodly jen na 8 dnech testování a to před sezónou. Místo třech testů tak budou jen dva a to v obou případech v Barceloně na začátku a v polovině března. Pozdější termín souvisí s novým kalendářem, kdy první závod (GP Austrálie) bude až v dubnu. Sezónní testy zatím v plánech nejsou.

„V plánu je osm dní testování, s čímž nejsme úplně spokojení,“ řekl pro Sky Sports Eric Boullier. „Ale bylo to před delším časem rozhodnuto většinu (týmů), takže se s tím musíme vypořádat.“

Na současný přístup si stěžoval nedávno Fernando Alonso. „Předtím jsme měli svobodu, pokud jde o testování i o vývoj. Během sezóny máme svázané ruce. Když přivezete vůz do Barcelony nebo Jerezu na testy, je mince hozená do vzduchu. Pokud je vůz konkurenceschopný, budete mít dobrou sezónu, když není, budete mít sezónu špatnou,“ řekl Španěl.

Se zrušením sezónních testů zásadně nesouhlasí Martin Brundle, který upozorňuje na jeden velký problém. „Pokud zrušíme testy v průběhu sezóny, kdy uvidíme mladé jezdce?“ Pro mladíky tak bude jedinou příležitostí zakoupení sedačky u menšího týmu pro první páteční tréninky.

Do příští sezóny je ale ještě času dost. Existuje tak stále šance, že se týmy na nějakých testech dohodnou – byť třeba jen testech mladíků na konci roku.

Foto: Getty Images / Andrew Hone

Doporučujeme

Články odjinud