78 procent fanoušků věří, že Hamilton letos získá osmý titul | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

78 procent fanoušků věří, že Hamilton letos získá osmý titul

Formule 1 udělala mezi svými fanoušky průzkum, podle kterého více než tři čtvrtiny dotázaných očekávají, že Lewis Hamilton letos překoná rekord Michaela Schumachera a ziskem osmého titulu mistra světa se osamostatní na prvním místě historických tabulek.

Ačkoliv Hamilton zatím nemá s Mercedesem ani podepsanou smlouvu na letošní sezónu, fanoušci formule 1 věří, že to bude opět Brit, který letos porazí všechny své soupeře.

V průzkumu, který provedla oficiální komunita F1 Fan Voice podporovaná vedením seriálu, 78 procent respondentů věřilo, že v roce 2021 se Hamilton znovu stane mistrem světa. Stejná část dotázaných pak věří, že osmý titul v Poháru konstruktérů v řadě za sebou získá tým Mercedes.

Maxi Verstappenovi, který byl v loňské sezóně největším soupeřem jezdců Mercedesu, věří 15 % dotázaných. Red Bullu, za který bude letos Verstappen závodit spolu se Sergiem Pérezem, věří pro zisk Poháru konstruktérů 18 % fanoušků.

Loňská sezóna byla výrazně poznamenána pandemií koronaviru. Už nyní je jasné, že onemocnění covid-19 bude mít dopad také na letošní ročník, když byl odsunut úvodní závod sezóny v Austrálii, a oproti původním předpokladům se opět pojede v italské Imole. Vyloučeny nejsou ani další změny v kalendáři.

V rámci stejného průzkumu byli fanoušci také dotázání, na jaké tři závody se těší nejvíce. Na prvních třech místech skončily Velké ceny Nizozemska, Monaka a Belgie.

Na Zandvoort se měla formule 1 vrátit už v loňském roce, pandemie koronaviru však první závod F1 v Nizozemsku od roku 1985 odložila na rok 2021, kdy má podnik zatím místo v kalendáři 5. září týden po belgickém Spa-Francorchamps.

Poprvé od roku 1954 se vloni nejela ani Velká cena Monaka. Organizátoři však věří, že letošní ročník bude možné po roční přestávce uskutečnit.

Formule 1 také věří, že se letos na tribuny budou moci vrátit fanoušci. Minulý rok se jelo před diváky jen v šesti ze sedmnácti závodů. V Mugellu, Soči, Nürburgringu a Algarve se na tribuny dostalo omezené množství fanoušků, zatímco závod v Monze a v Bahrajnu mohli sledovat jen pracovníci ze zdravotnictví jako poděkování za jejich práci v boji s koronavirem.

I na návrat na tribuny se organizátoři ptali v průzkumu. 75 procent dotázaných by na okruzích chtělo dostatek míst pro dezinfekci rukou, 74 procent podporuje sezení na tribuně v dostatečné bezpečné vzdálenosti od dalších fanoušků a podle 71 procent by při návštěvě okruhu a sledování závodu mělo být povinné nosit roušku.

Informace o počtu zúčastněných respondentů v průzkumu nebyla zveřejněna.

Doporučujeme

Články odjinud