3+1 zdarma: Ke snížení počtu pohonných jednotek na tři ročně zřejmě nedojde

3+1 zdarma: Ke snížení počtu pohonných jednotek na tři ročně zřejmě nedojde

V příštím roce mělo dojít ke snížení počtu pohonných jednotek na tři na celou sezónu. Nakonec se tak ale zřejmě nestane.

Je to rok, co se Strategická skupina pod tlakem dohodla na plánu snížit ceny za pohonné jednotky pro zákazníky. Současné pohonné jednotky jsou velmi drahé, což se samozřejmě nelíbí menším týmům, které obracejí každé euro, dolar či libru. Ve hře byl i příchod nezávislého dodavatele, který by postavil jednoduchý šestiválec.

Výrobci nakonec souhlasili s plánem úspor. Letos si musí jezdci vystačit se čtyřmi motory na 20 závodů. Zákaznici za to zaplatí kolem 17 milionů euro ročně. Příští rok by měla cena klesnout na 12 milionů a jezdec by měl mít k dispozici jen 3 pohonné jednotky. Počet závodů přitom příští rok stoupne na 21.

Snaha postavit takto spolehlivé pohonné jednotky by nakonec paradoxně vedla ke zvýšení nákladů a současně patrně ke snížení výkonu a také k nárůstu hmotnosti některých částí pohonné jednotky. 

Nakonec se tak rýsuje nová dohoda. Zákazníci dostanou čtyři pohonné jednotky ale za cenu tří. A všichni budou spokojení.

Foto: Getty Image / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud