28 závodů na bodech! Impozantní série Lewise Hamiltona  | Foto: Getty Images / Charles Coates

Foto: Getty Images / Charles Coates

28 závodů na bodech! Impozantní série Lewise Hamiltona

Lewis Hamilton dokázal bodovat už 28 závodů v řadě, což je historický rekord. Rozšíří ho v Baku?

Čína sice pro Lewise Hamiltona nebyla nejlepším závodem, ale i tak dokázal bodovat, snížit ztrátu na Vettela a připsat si další rekord. Brit bodoval 28 závodů v řadě, což se zatím žádnému jezdci v historii F1 nepovedlo. 

Předešlý rekord držel Kimi Räikkönen, který bodoval 27 závodů v řadě mezi Bahrajnem 2012 a Maďarskem 2013. 

Michael Schumacher dokázal bodovat 24 závodů v řadě mezi Maďarskem 2001 a Malajsií v roce 2003. Fernando Alonso dokázal odjet na bodech 23 závodů v řadě, Sebastian Vettel 21 závodů.

Recept na konzistenci

Jak se Hamiltonovi podařilo dosáhnout rekordu? Klíčová je výborná spolehlivost Mercedesu. Hamiltonovi naposledy selhala v závodě technika v Malajsii 2016. Problém s motorem ho nakonec zřejmě stál titul. V Japonsku pak začala Hamiltonova dlouhá bodová série. Od té doby měl Mercedes jen jeden další problém – u Bottase ve Španělsku 2017.

V hybridní éře jsme zatím viděli 82 závodů, což je 164 startů pro obě auta. Z tohoto počtu neviděl Mercedes šachovnicový prapor jen 12krát. Celkem 152krát dojeli jezdci stříbrných šípů do cíle a 150krát to bylo na bodech!

U Ferrari za stejnou dobu nedončili 24 závodů a u Red Bullu 29.

Hamiltonovi samozřejmě hrálo do karet také to, že téměř pokaždé startoval z první řady nebo z prvních pozic. Tím klesá pravděpodobnost nehody na startu i při soubojích na trati v pozdějších fázích závodu.

Během 28 závodů na bodech dokázal Hamilton získat 13 vítězství a 21 pódií. Několikrát ale byl blízko ukončení série. V Mexiku měl kontakt s Vettelem a došlo k defektu. Nakonec z toho ale bylo deváté místo a to i s poškozeným difuzorem. 

V Monaku skončil vloni Hamilton v kvalifikaci na 13. místě. Stratégové Mercedesu odhadovali 10. místo, ale Hamilton dojel 7.

Hamiltonovi také pomáhá aktuální bodový systém. Připomeňme, že do roku 2009 bodovalo jen 8 jezdců a do roku 2002 jen prvních 6 jezdců. Pokud by tento systém platil dnes, skončila by Hamiltonova série už ve zmíněném Monaku, kde dojel 7.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud