Pojďte do toho s námi! Cosworth chce s Astonem Martin postavit motor pro F1

Pojďte do toho s námi! Cosworth chce s Astonem Martin postavit motor pro F1

V roce 2021 mají vstoupit v platnost nová pravidla ohledně motorů. Jedním z cílů je přilákat nové dodavatele. Spojí své síly Aston Martin a Cosworth? Druhý jmenovaný by zájem měl.

Cosworth by měl zájem spolupracovat s Astonem Martin na výrobě nezávislé pohonné jednotky.

„Chtěli bychom spolupracovat s tímto partnerem,“ řekl šéf motorářů Cosworthu Bruce Wood pro Autosport.

„S Astonem jsme v průběhu let odvedli spoustu práce. Úzce spolupracujeme s Red Bullem a týmem na Valkyrii (hypercar), takže určitou logiku to má.“

„Aston řekl jasně, že chce dělat něco více, než jen propůjčit své jméno motoru někoho jiného.“

„Aston a Red Bull mají velmi silný vztah, takže zde existuje určitou touha udělat něco společně.“

Cosworth odešel z F1 po roce 2013, kdy dodával motory Marussi. Už dříve řekl, že by do vývoje motoru šel, ale jedině s nějakým partnerem.

„Je zřejmé, že Cosworth je zcela nezávislý a musíme být ziskoví. Není to, jako když jsme patřili Fordu a byli v F1 s Jaguarem. Vše musí být ziskové a je určitě snazší, když se o náklady podělíte s někým dalším.“

Red Bull si bude muset počkat

Logickým zájemcem o podobný motor bude Red Bull. Ten možná už příští rok bude muset přejít k Hondě, protože Renault vloni řekl, že nemá zájem o prodloužení smlouvy, která vyprší na konci tohoto roku.

Podle Wooda je ovšem spíše nepravděpodobné, že by nezávislý motor stihli připravit už na rok 2021, kdy mají nová pravidla vstoupit v platnost. Reálnější je podle něj rok 2022.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud