Nová špionážní aféra se konat zřejmě nebude

Nová špionážní aféra se konat zřejmě nebude

Včera se objevily informace, že bývalý zaměstnanec Mercedesu si chtěl odnést citlivé informace o pohonné jednotce týmu. Nová aféra, podobné té, za kterou pak McLaren musel zaplatit obří pokutu, se ale konat nebude.

Hrdinou příběhu je Benjamin Hoyle, který se z Mercedesu pokoušel odnést citlivé informace.

Ferrari již potvrdilo, že s ním sice neformálně jednalo o zaměstnání, ale pravděpodobně byl v kontaktu také s jinými týmy a žádnou smlouvu nemá. A v dohledné době či spíše nikdy mít ani nebude. Ferrari je tak ve zcela jiné pozici, než v jaké byl před léty McLaren.

Hoyle je zkušeným inženýrem. Od roku 2001 do roku 2008 pracoval pro Prodrive, později nastoupil k rallye týmu Subaru a následně v roce 2010 ke Cosworthu. V květnu 2012 přišel do Mercedesu.

Podle Motorsport.com dne 21. května 2014 oznámil svým šéfům, že by k poslednímu dni roku 2015 rád skončil.

V polovině dubna se s ním jeho nadřízení sešli a přeřadili ho na činnosti, které nesouvisí s F1, aby nemohl své znalosti odnést ke konkurenci. To je běžný postup. Hoyle se měl věnovat silničním vozům a DTM.

Pochopitelně došlo k nejrůznějším opatřením – omezení přístupu, založení nové emailové adresy apod. Hoyle byl zkrátka odstřižen od dalších informací a vývoje.

Jenomže 23. září si jeho nadřízený Owen Jones povšiml, že si na svém notebooku prohlíží správu z GP Maďarska, k níž neměl mít přístup. Hoyle ihned vytáhl šňůru ze sítě a notebook vypnul. To mu ovšem příliš nepomohlo, neboť Mercedes odstartoval velké vyšetřování, které celý pokus o odcizení citlivých informací odhalilo a to včetně toho, že se Hoyle snažil zamést stopy.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud