Motory s výkonem 1000 koní? Renault varuje před vysokými náklady

Motory s výkonem 1000 koní? Renault varuje před vysokými náklady

Strategická skupina řešila a zatím nedořešila změnu pravidel, která by nám v roce 2017 měla přinést nové pohonné jednotky s výkonem až 1000 koní. Renault mezitím varuje před zvýšením nákladů.

Současné pohonné jednotky jsou terčem kritiky z mnoha stran. Jsou složité, drahé, přinesly tichou formuli a dominanci Mercedesu. Na jednání Strategické skupiny padaly různé návrhy, ale nakonec se k tisícovce koní dostaneme zřejmě jen vyšší spotřebou.

Renaultu ovšem vadí, že na jednáních nebyla příliš řešena otázka nákladů. „Osobně budu rád, ale potřebuji někoho, kdo to zaplatí,“ řekl pro Autosport výkonný ředitel Renaultu Cyril Abiteboul. „Slyšel jsem malé týmy, nezávislé týmy, že nemají na pohonné jednotky. Současně s tím slyším, že potřebujeme přidat 200 koní nebo něco takového. Jak to jde dohromady?“

„Pokud najdete někoho, kdo to zaplatí, tak to rád uvidím. Rád uvidím současné vozy a jezdce zvládat 1 000 koní. Není tu ale žádný jednoduchý a levný způsob, jak to udělat se současnými pravidly,“ vysvětluje Abiteboul.

Počáteční diskuse sice došly k závěru, že bude potřeba jen málo úprav současných šestiválců, ale Abiteboul se domnívá, že náklady budou stále hrát významnou roli. Původně malá změna totiž spustí dominový efekt. Pokud bude potřeba upravit několik vnitřních částí spalovacího motoru, musí se také změnit baterie a MGU.

Změny by se měly znovu řešit 18. února.

Doporučujeme

Články odjinud