Malé týmy jsou bez peněz

Malé týmy jsou bez peněz

Malé týmy jednají s Ecclestonem. Jsou totiž v dost těžké situaci. Problémem je nedostatek cash flow.

Pro malé týmy to není snadné. Chtějí snížit náklady a změnit přerozdělení příjmů. Když pak od těch větších slyší, že mají být efektivnější a utratit jen to, co mají a přijdou samy z dost ráznou dietou, která navíc postihne jen je, tak to velké týmy opět zamítnou (viz odkaz na článek níže).

Nyní se navíc Sauber, Force India a Lotus potýkají s nedostatkem volných finančních prostředků, jak píše Auto Motor und Sport.

„Měsíce listopad, prosinec a leden jsou pro tým formule 1 těmi nejhoršími,“ říká Gerard Lopez. „Je to doba, kdy musíte vynaložit 43 procent svého rozpočtu na konstrukci a výrobu vozu, ale nemáte žádné příjmy.“

Týmy prý musejí odsouvat i úhradu registračního poplatku pro FIA na co nejpozdější termín a totéž se děje s fakturami. Mnoho dodavatelů musí počkat, ale to se jim nelíbí a chtějí platby předem. V únoru je také první splátka za pohonné jednotky. 

První peníze od Ecclestoneho přitom dostanou týmy až v únoru, sponzoři prý posílají první peníze až někdy v dubnu nebo v květnu. Menší týmy tak na tom nejsou s volnými prostředky nyní vůbec dobře. Dost možná právě to stálo za zpožděním stavby nového vozu Force Indie.

Řešením mý být podle Motorsport-Total dřívější přísun z FOM. Poslední desátá splátka za rok 2013 má být přesunuta z březnu na únor a první za rok 2014 z dubnu na březen.

Pesimistické scénáře přesto říkají, že by v krajním případě mohlo v Melbourne startovat jen 12 vozů. To jsou ale spíše výhrůžky než že by k tomu mělo dojít. 

Foto: Sauber

Doporučujeme

Články odjinud