FIA: Rok staré motory jsou (stále) proti pravidlům

FIA: Rok staré motory jsou (stále) proti pravidlům

Mezinárodní automobilová federace (FIA) potvrdila, že výrobci nesmí v příštím roce některému z týmu dodávat odlišnou specifikaci pohonných jednotek.

Pokud jste nebyli v posledních týdnech někde mimo internet, tak asi víte, že Red Bull je pro příští rok stále bez pohonných jednotek. Ferrari nabízelo pouze rok starou specifikaci. Jinými slovy: Red Bull by v roce 2016 jezdil s motorem z roku 2015. O víkendu se objevily informace, že Ferrari nakonec Red Bull zcela odmítlo a je ochotné dodávat pohonné jednotky pouze Toro Rosso.

Problém je, že různé specifikace pohonných jednotek zakazuje článek 23.5 Sportovních pravidel:

Článek 23.5

Pouze pohonné jednotky identické s pohonnou jednotkou, která byla homologována FIA v souladu s dodatkem 4 těchto pravidel, mohou být použity během akcí v mistrovstvích světa 2016-2020.

Tovární tým samozřejmě v konečném důsledku může mít lepší motor než zákazník a to nejen díky lepší integraci s vozem, ale i přímo prostřednictvím paliva a software. Pravidla upravují jen podobu „hardware“.

FIA podle Motorsport.com potvrdila, že není možné, aby třeba Red Bull příští rok jezdil s rok starou specifikací (nebo kdokoliv jiný). Pokud by se ale přesto Red Bull dohodl s Ferrari nebo Mercedesem na tom, že přistoupí na rok staré pohonné jednotky, bylo by to teoreticky možné. Musely by to ovšem odsouhlasit všechny týmy – jednomyslně. Výrobci motorů se sejdou už zítra.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud