FIA chce zavést strop na cenu pohonných jednotek

FIA chce zavést strop na cenu pohonných jednotek

Ecclestone a vlastně i Todt dlouhodobě kritizují současné pohonné jednotky zejména kvůli jejich vysoké ceně. Ta potom dělá problémy menším týmům. Nyní by se to mělo změnit.

Cena za současné pohonné jednotky se odhaduje na 17 až 22 milionů euro (19 až 24 milionů dolarů) ročně. Pro menší týmy je to velká částka.

FIA chce podle Auto Motor und Sport od roku 2017 zastropovat cenu pohonných jednotek na 12 milionů dolarů na tým. Výrobcům se to samozřejmě nelíbí. Zatímco Mercedes je ochoten alespoň jednat, Ferrari je proti. „Nemůžeme chtít méně, než co to stojí,“ říká Arrivabene.

Tým potřebuje na sezónu nejméně 11 pohonných jednotek. Bývalý technický ředitel Williamsu Patrick Head má pochyby, že čistá cena pohonných jednotek je asi 17 milionů dolarů, tedy něco přes 1,5 milionů za kus. Při této příležitosti je uvedeno i vtipné přirovnání – cena za pohonnou jednotku byla byla vyšší než za celý vůz LaFerrari, který je vlajkovou lodí maranellské automobilky. Existuje tak podezření, že se zákazníci podílejí na nákladech za vývoj.

Monisha Kaltenbornová upozorňuje, že to byly automobilky, kdo tlačil na zavedení těchto motorů. Menší týmy je nechtěly, takže není důvod, aby platily jejich vývoj.

Výrobci jsou přitom v začarovaném kruhu. Zlevnit a podle svých slov „dotovat menší týmy“ nechtějí, ale pokud menší týmy zbankrotují, budou muset nasadit třetí vozy nebo zákaznické vozy a motory dost možná platit ze svého zcela.

Foto: Getty Images / Paul Gilham

Doporučujeme

Články odjinud