Europoslankyně vyzvala menší týmy, aby si stěžovaly na F1 u EU

Europoslankyně vyzvala menší týmy, aby si stěžovaly na F1 u EU

Členka Evropského parlamentu vyzvala menší týmy, aby si stěžovaly na fungování formule 1 u evropských orgánů. Jinak nebudou moci zasáhnout.

Anneliese Dodds (Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu a Labour Party) navštívila Force Indii. Poté vyzvala menší týmy, aby si stěžovaly na podmínky v F1. Menším stájím dlouhodobě vadí nejen vysoké náklady, což je něco, co nezpůsobily ale také přerozdělení příjmů – zde ovšem smlouvy podepsali.

Europoslankyně už vloni napsala dopis komisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové, ale moc nepochodila. Komise prý nezasáhne, pokud se na ní neobrátí samotné týmy.

„Od doby, kdy došlo k bankrotu Caterhamu a Marussie v loňském roce jsem měla skutečné obavy o to, jak se věci ve formuli 1 vyvíjejí,“ řekla Dodds, jejíž slova přináší motosport.com.

„To nejsou jen dva menší týmy, které se účastnily závodů v průběhu celé sezóny, to jsou stovky vysoce kvalifikovaných lidí v mém volebním obvodu, kteří ztratili zaměstnaní a svá živobytí. To je důvod, proč jsem tuto otázku vznesla několikrát v Bruselu. Komisařka mi dala jasně najevo, že nemůže dělat nic, dokud samotné týmy nepodají formální stížnost.“ Právě to by měly týmy podle poslankyně udělat. 

„Ve Force Indii jsem viděla, jak velkou roli může hrát formule 1 při vytváření vysoce kvalifikovaných pracovních míst v oblasti vědy a techniky, kterých chceme v zemi vidět mnohem více. Nemůžeme si dovolit přijít o tento druh pracovních míst.“

Připomeňme, že ve Velké Británii mají továrny všechny týmy kromě tří – Ferrari a Toro Rosso (Itálie) a Sauberu (Švýcarsko).

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud