Alonsovi ujely nervy a v rádiu se pustil do svého týmu

Alonsovi ujely nervy a v rádiu se pustil do svého týmu

Massa svému kolegovi v kvalifikaci pomáhal s dosahováním vyšších rychlostí na rovinkách. Na lepší než páté místo v podání Španěla to ovšem přesto nestačilo. AKTUALIZOVÁNO

Ferrari už v tréninku zkoušelo řadit své jezdce za sebe tak, aby Massa na rovinkách pro Alonsa vytvářel aerodynamický pytel, což by jedničce týmu mohlo pomoci v dosahování lepších časů v nejrychlejších sekcích trati. Objevovaly se informace, že se Alonsovi taktika Ferrari vůbec nezamlouvala. Na internetu dokonce koluje záznam komunikace (pronášené v italštině) mezi Alonsem a týmem, ve které si Španěl nebere servítky:

"Takže jste ho museli nechat odjet, vážně... Jste hloupí! Mamma mia, chlapi..." Televize Sky Italia dokonce přinesla zprávy o tom, že po projetí cílem Alonso směrem k týmu pronesl toto: "Jste hloupí, všichni jste hloupí. Zkazili jste mi kvalifikaci."

Do kamer ovšem Alonso řekl něco zcela jiného, v kontextu nových zpráv však poněkud ironicky znějícího:

"Bylo to perfektní. Naplánovali jsme si, že Massa bude mírně vpředu a bude mi pomáhat na rovinkách. Zhruba desetina sekundy k dobru vznikla díky němu. Byla to velmi dobrá kvalifikace. Konečně jsme bojovali s kluky ze špice. Posledních pár kvalifikací neprobíhalo podle našich představ."

O něco později už Alonso své výroky mírnil. Tvrdil, že to, co v přenosu zaznělo, mohlo být zavádějící a poněkud vytržené z kontextu.

"V rádiu jsem řekl, že Felipe je trochu moc daleko. Proto ho před posledním pokusem trochu zpomalili a do měřeného kola jsme najeli se stejným rozestupem jako vždy. Poslední zpráva se už ven nedostala. Řekl jsem v ní, že Felipemu děkuji a že děkuji i celému týmu, nakonec to vyšlo perfektně. Když byl mezi námi Vergne, byli jsme od sebe příliš daleko, tak jsem to dal vědět týmu. Felipe na mě pak v Parabolice počkal a poté jsem mohl kolo odjet víceméně ve stejném odstupu. 

Takže děkuji, Felipe. Udělali jsme to v Q1, Q2 a nakonec to fungovalo i v Q3. Soboty jsou pro nás nejhorší. Mezi námi a red bully se obvykle pohybují tři až čtyři vozy a než je předjedeme, mají už lídři třeba desetisekundový náskok. I z toho důvodu jsme dnes opravdu spokojení. Snad před sebou zítra v první zatáčce nebudeme mít příliš mnoho jiných aut," řekl Alonso.

Felipe Massa označil taktiku za dobrou. K času, díky kterému porazil svého kolegu, mu prý paradoxně pomohl Mark Webber, a to stejným způsobem, jakým pomáhal Massa Alonsovi.

"Myslím, že to vyšlo. Pohyboval jsem se zhruba čtyři a půl sekundy za Markem Webberem a tři sekundy před Fernandem, což postačovalo. Abyste se mohli za někým vyvézt, nepotřebujete být v příliš těsném závěsu. Naopak by vás to mohlo zpomalit. Je zkrátka potřeba pohybovat se mezi třemi a čtyřmi sekundami za jiným autem. 

Bylo to chvílemi těžké. Když někoho taháte za sebou a zároveň sami nemáte koho se chytit, můžete tím ztratit přibližně desetinu a půl. Ve třetí části kvalifikace se mi poštěstilo chytit se jiného vozu, a to zrovna v tu nejdůležitější dobu. Webber byl čtyři sekundy přede mnou, což pomohlo trochu vyčistit vzduch. Bylo pro mě důležité chytit se některého ze soupeřů, protože Fernando byl celou dobu za mnou," řekl Massa.

Doporučujeme

Články odjinud