Alex Caffi pojede se Škodou Fabia Rallye Monte Carlo

Alex Caffi pojede se Škodou Fabia Rallye Monte Carlo

Italský závodník má zatím s rallye jen drobné zkušenosti. V Monaku se mu ale vždy dařilo. Ve formuli 1 tu získal pět ze svých celkově šesti bodů.

Bývalý pilot formule 1 Alex Caffi je po Jacquesovi Villeneuvovi, Olivieru Panisovi a Franckovi Lagorcem dalším jezdcem se zkušenostmi z F1, který bude závodit se Škodou Fabia. Zatímco tito tři piloti jezdí se škodovkami závody na ledě Trophée Andros, Caffi se s Fabií S2000 chystá na blížící se Rallye Monte Carlo, která je opět součástí seriálu Intercontinental Rally Challenge (IRC).

Šestačtyřicetiletý Ital závodil v F1 v letech 1986 až 1992 za týmy Osella, Scuderia Italia, Footwork Arrows a Andrea Moda. Kvalifikoval se do 56 závodů a připsal si šest bodů, z toho pět v Monaku, kde dojel roku 1989 za volantem vozu Dallara týmu Scuderia Italia čtvrtý. Nyní se tedy vrací na místo svých největších závodních úspěchů.

Po ukončení kariéry v F1 se Caffi věnoval závodům cestovních vozů a sportovních prototypů. Svezl se v Le Mans, kde dojel v roce 1999 za volantem vozu Courage šestý, v Daytoně i Sebringu. V posledních letech jezdil především italský šampiónát vozů GT, který roku 2006 vyhrál.

"Odjel jsem několik rallye, ale jednalo se o menší závody, nikdy to nebylo na sněhu ani na ledě. Vím, že to bude velmi těžké, ale při svém debutu v grand prix jsem bez předchozích testů řídil vůz s turbomotorem o výkonu 1500 koní a závod dokončil. Když jsem zvládl něco takového, věřím, že dokážu i tohle. Nebojím se ničeho," ujišťuje Ital, který chce především získat zkušenosti a rallye dokončit. "Pokud projedu dvakrát noční Col de Turini, budu velmi spokojen. Bude to velká senzace."

Letošní Rallye Monte Carlo se jede od 19. do 23. ledna, startovat by měl i Robert Kubica s vozem Renault.

Doporučujeme

Články odjinud